Uprkos kišama kvalitet jagode dobar, cena od 150 do 200 dinara

Uprkos kišama kvalitet jagode dobar, cena od 150 do 200 dinara

Ova sezona bila je pogubna po zasade malina, gde je rod ove voćke umanjen čak za 80 odsto u odnosu na prošlu godinu. Proizvođačima jagoda, ovo vreme ipak nije mnogo naškodilo. Očekuju se visoki prinosi i dobar kvalitet ploda, a trenutna cena je od 150 do 200 dinara.

Voćar iz Donjeg Krčina kod Varvarina koji jagodu gaji na 1,5 hektara sa prosečnim prinosom od oko 1,5 kg po živiću jedan je od ozbiljnih proizvođača iz ovog kraja.

„Ovde kod nas u prečniku od svega nekoliko kilometara ima oko 150 kilometara folije i trenutno smo jedni od najozbiljnijih proizvočađa jagode. Ove voćke ima toliko još u Arilju, Šapcu i možda Čačku“, kaže nam Mlađan Marinković proizvođač jagode iz Donjeg Krčina.

Proizvođačima iz ovog kraja, kako nam Mlađan prenosi, kiša nije pričinila velike štete u zasadima. Čak naprotiv, kvalitet jagode je veoma dobar pa su i hladnjačari veoma zadovoljni.

„Ovih dana su bile baš jake kiše i preksinoć je pala velika količina kiše. Ali kvlaitet jagode je dobar. Čak i hladnjačari koji otkupljuju jagodu se javno hvale i ukusom i kvalitetom. Kiša nije toliko štetna, ako padne pa se onda jagoda osuši. Opasno je ako pada 2 dana bez prestanka onda bismo bili u problemu“, objašnjava ovaj proizvođač.

Kvalitet jagode dobar - © Pixabay 

On dodaje da se cena stalno menja i da se trenutno kreće od 150 do 200 dinara, a da je prinos i više nego zadovoljavajuć. Ipak da bi u tome uspeo bilo je potrebno dosta ulaganja i truda. Jer kako on ističe za ozbiljnu proizvodnju tako delikatnih voćnih vrsta kao što su malina i jagoda potrebno je dosta nege, truda, ali i nekih novijih i malo drugačijih pristupa u tehnologiji gajenja.

„U saradnji sa savetodavcem za voćarstvo iz PSSS Kruševac pokušao sam nešto malo drugačije. Probali smo da isključimo iz upotrebe ove silne preparate za zaštitu i damo biljkama nešto iz prirode. Počeli smo sa izradiom prirodnih preparata na bazi huminskih kiselina, kako bismo smanjili upotrebu pesticida. To se pokazalo odlično, ja sam veoma zadovoljan ishodom“, rekao nam je Mlađan Marinković.


Kvalitet jagode dobar - © Pixabay 

Za razliku od okoline Kruševca, gde je situacija što se tiče kvaliteta jagode pod kontrolom, u Nišu su nam rekli da je cena promenljiva a ali da je kvalitet jagode kod onih proizvođača koji imaju proizvodnju na otvorenom veoma loš. Odnosno da je usled velikih kiša poslednjih dana ova voćka počela da gubi slast i da će to verovatno ubuduće uticati na cenu.

Skoro svi tretmani zaštite jagode su završeni, dok su oni najvažniji obavljeni još u fenofazi cvetanja. Ko je ovo ispoštovao sada neće morati da brine o prinosu, kažu iz PSSS Niš.


Sagovornik: Mlađan Marinković proizvođač jagode, Donji Krčin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica