Umesto maline odlučili se za višnju – Šumadinka je odlična za industrijsku preradu

Umesto maline odlučili se za višnju – Šumadinka je odlična za industrijsku preradu

Porodica Baralić dugo je bila u dilemi šta od voća da zasadi na svom posedu u kraljevačkom selu Lopatnici. Od dve voćne vrste: maline i višnje, o kojima se najviše razmišljalo, izbor je na kraju pao na sadnju višnje šumadinke koju su krajem prošle godine zasadili na nešto više od 30 ari. Baralići veruju da su napravili dobar poslovni potez.

Umesto maline posadili višnju - © Milanko Danilović/Agromedia 

Bračni par Dragan i Dana Baralić živi u Kraljevu,ali svaki slobodni trenutak, naročito dane vikenda, provode u selu Lopatnici udaljenom petnaestak kilometara od grada gde brinu o svom domaćinstvu i dva hektara zemlje.Pretprošle godine ova vredna porodica napravila je zaokret u usputnom bavljenju poljoprivredom i umesto proizvodnje po tradicionalnom sistemu „svega i svačega po malo“ opredelila se sadnju višnje.

„Zbog lakšeg uzgajanja višnje koja ne zahteva stalno prisustvo u višnjiku, prednost smo dali ovoj voćki u odnosu na malinu i na tridesetak ari zasadili višnju šumadinku. Pre podizanja voćnjaka po savetu dr Gorana Dugalića, profesora na Agronomskom fakultetu u Čačku, jednom od naših najpoznatijijih poljoprivrednih stručnjaka i našem stalnom konsultantu, obavili smo fizičku i hemijsku analizu zemljišta, kojom je određena koncentracija svih važnih sastojaka i reakcija zemljišta. Na bazi njih utvrđena je količina mineralnih đubriva i moguće mere kalcizacije. Opredelili smo se za gusti sklop sadnje i sadašnje stanje višnjika govori nam da smo sve uradili na najbolji način“, kaže domaćin Dragan Baralić.

Umesto maline posadili višnju - © Milanko Danilović/Agromedia

Idelano podneblje za višnju šumadinku

Voćnjak Baralića nalazi se na brežuljkastom terenu na oko 500 metara nadmorske visine koja se smatra veoma povoljnim faktorom i preduslovom kvalitetnog roda. Inače,u pogledu klimatskih uslova višnja podnosi i znatno veće nadmorske visine, a isto tako podnosi i niske temperature. Cvet višnje je dosta otporan na kasne prolećne mrazeve za razliku od drugih voćnih sorti. Zbog ranog dozrevanja plodova višnje,pre nastupa sušnog perioda, nije neophodno navodnjavanje.

U slučaju velikih suša Baralići će rešili i sistem navodnjavanja. U podizanju i održavanju višnjika Draganu najviše pomažu supruga Dana i sin Vladimir, koji iako zaposlen u jednom kraljevačkom preduzeću, ravnomerno deli sve obaveze sa roditeljima. Uz savete stručnjaka i očevo iskustvo Vladimir brzo ovladava osnovnim znanjem iz voćarstva.

„Pri izboru višnje za sadnju imali smo u vidu sastav zemljišta,položaj terena, krupnoću plodova višanja, prinos sorte Šumadinke, cenu sadnica, otpornost na berbu i transport. Šumadinka je vrlo kvalitetna višnja, odlična za industrijsku preradu i za pravljenje raznih prerađevina“, kazuje Vladimir.

Umesto maline posadili višnju - © Milanko Danilović/Agromedia 

Najveće nade se polažu u rusko tržište

Izuzev prošle godine,kada je zbog prepakivanja voća iz Evropske unije, bio zabranjen izvoz voća, posebno jabuka i iz kraljevačkog kraja u Rusiju, više od deceniju unazad firma „Balkan frukt“ otkupljivala je mnoge voćne vrste za rusko tržište. Iz prošlogodišnje loše prakse pouke bi trebalo da izvuku svi u lancu otkupa i plasmana, naročito uvoznici koji su proizvođačima voća naneli štetu od nekoliko desetina miliona evra.

Voćari veruju da merama s kojim dražava raspolaže,naročito kaznenim,mogu da se efikasno zaštite srpski voćari.Tako razmišlja i Dragan Baralić.

„Mi na ruskom tržištu dugoročno vidimo svoju najveću šansu. U našem bliskom okruženju firma „Balkan frukt“ godinama je otkupljivala voće za Rusiju i verujem da će tako biti i ubuduće. Pored toga, u susednom selu je i hladnjača „Mondi Lameks“ koja 95 odsto voća plasira na strano tržište, mahom u zemlje Evropske unije i koja je stekla veliki ugled zbog veoma korektne saradnje sa proizvođačima maline i drugog voća. Mi ćemo se truditi da udovoljimo strogim zahtevima kupca i kad je u pitanju naša višnja Šumadinka“, kaže Baralić.

Inače ova sorta višnje je stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Šumadinka sazreva kasno, krajem prve dekade jula. Plod ove višnje je krupan, izrazito kiselog ukusa i izražene prijatne arome. Ovaj tip višnje je zaštićena vrsta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica