Ulaganjem u protivgradnu zaštitu i sistem za navodnjavanje ulažete u kvalitet voća

Ulaganjem u protivgradnu zaštitu i sistem za navodnjavanje ulažete u kvalitet voća

Ukoliko proizvođači voća, ali drugih biljnih kultura žele da budu konkurentni na tržištu moraju da postignu dobar kvalitet plodova i visok prinos. A da bi u tome uspeli moraju da osiguraju dobar početak, odnosno da ulažu u dobru protivgradnu mrežu i sistem za navodnjavanje. Po principu ključ u ruke, saradnja sa kompanijom Big Harvest za mnoge je bila prekretnica u proizvodnji voća.

„To je bilo ključ u ruke. Jedino što sam ja plaćao radnu snagu, on je organizovao i dao je kompetan materijal za igradnju mreža. Tamo na jednom delu na početku  tačno se vidi kako je to kvalitetno, kako izgleda to kačenje. Dole je provučena žica i na tu žicu se sve kači. I ovaj zasad koji je pre dve godine radio, prošle godine je došao, i sve popravio i dotegao bez ikakvog pogovora“, kaže Dragoljub Milovanović, voćar iz Slankamena.

Naš sagovornik ističe da je saradnja sa kompanijom Big Harvest bila više nego korektna, odnosno da kako su se na početku dogovorili da su tako i uradili

Protivgradne mreže Bug Harvest - © Agromedia 

U sistemu guste sadnje biljakama je potrebna veća količina svetlosti, zato su bele mreže poslednjih godina sve popularnije u svetu. Prateći najnovije trendove kompanija Big Harvest u svojoj ponudi pored crnih ima i bele mreže, za koje mnogi proizvođači tvrde da su povoljnije za biljku.

„Na zasadima gde je rađen crna mreža nećemo menjati mrežu, ali na novim zasadima ićiće sve bela mreža koja ima 15% zasene i veću UV odbojnost. Do pre 7-8 godina, protivgradna mreža nije ni postojala u Srbiji, a i materijali od kojih je ona pravljena su dosta izmenjeni. Ove godine se pojavljuje bela mreža, a sad se već ide sa još boljom kristal belom mrežom. Kako se menja tehnologija tako se menjaju i protivgradne mreže“, kaže Nikola Kojić, direktor voćarske zadruge De la Tero.

Sistem za navodnjavanje Big Harvest - © Agromedia

Pored kvalitetne protivgradne mreže, osnova za dobar početak proizvodnje je i sistem za navodnjavanje biljaka. Kako bi im pružila potpunu uslugu, kompanija Big Harvest u saradnji sa firmom H20 svojim klijentima nudi kompletno projektovanje i postavljanje ovakvih sistema. Mi smo posetili voćara koji uz pomoć jednog takvog modernog sistema za navodnjavanje uspešno gaji borovnicu.

„Borovnice su u saksijama u potpuno kontrolisanim uslovima u specijalno pripremljenom tresetu i đubrivu, a prihrana ide direktno putem kapaljki sistemom kap po kap u sam treset pored korena. Prednost ovog sistema jeste što se putem aplikacije koja stalno šalje informacije može pratiti rad ovom sistema. Takođe, u zavisnosti od indikacije može se na vreme intervenisati, što bez aplikacije ne bi bilo moguće“, objašnjava Toma Trajkovski, kooperant voćarske zadruge De la Tero

Naš sagovornik ističe da su se za kompaniju Big Harvest odlučili zbog njihovog dugogodišnjeg iskustva u ovim sferama poljoprivrede i profesionalnog odnosa prema klijentima.

Sagovornici: 

Dragoljub Milovanović, voćar iz Slankamena
Nikola Kojić, direktor voćarske zadruge De la Tero
Toma Trajkovski, kooperant voćarske zadruge De la Tero

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica