U Kraljevu niču zasadi pod malinom

U Kraljevu niču zasadi pod malinom

Braća Tomislav i Ljubo Zlatić iz Kraljeva da se bave poljoprivredom odlučili su se zato što smatraju da je malinarstvo poslednjih godina jako isplativo. Na porodičnom imanju koje se nalazi u selu Drakčići malinu Polku gaje na 35 ari.
 

Maline - © Foto: Tomislav Zlatić

Deo malinjaka braće Zlatić je u drugoj, a deo u prvoj godini rodnosti. Pored toga što obojica imaju svoje poslove, a poljoprivreda predstavlja dodatnu zaradu, sve poslove stižu da završe.

Porodično imanje

Braća Zlatić su pre tri godine na porodičnom imanju u selu Drakčići podigli zasad maline Polke. Videvši da može fino da se zaradi, prošle godine su proširili površinu.
 

Deo zasada koji je u drugoj godini ostvaruje prinos od 230 kg po aru, dok mladi zasad, koji je sada u prvoj godini, daje 1,1 kg po sadnici.

Naš sagovornik je Tomislav, koji je po struci diplomirani ekonomista. Na početku razgovora on ističe da je jako zadovoljan proizvodnjom i da je u planu proširenje površina. U planu je, kako kaže, da se ozbiljnije bave poljoprivrednom proizvodnjom.
 

Zasad malina - © Foto: Tomislav Zlatić

Deo zasada koji je u drugoj godini ostvaruje prinos od 230 kg po aru, dok mladi zasad, koji je sada u prvoj godini, daje 1,1 kg po sadnici. Maline prodajemo lokalnoj hladnjači. Jako sam zadovoljan i cenom, a i isplatom. Plan je da proširimo površine i pod Polkom negde do 50 ari, a i da uvedemo novu sortu Fertodi Zamatos koja ima veći broj prednosti u gajenju. Jedva sam došao do sadnica ove sorte, jako je velika potražnja i skupe su“, objašnjava naš sagovornik.


Većinu poslova sami obavljaju

Najveći deo poslova u malinjaku braća Zlatić obavljaju sami. Svakog vikenda idu u selo, a od početka do završetka sezone i radnim danima, posle posla, s obzirom na to da su obojica zaposleni. Po potrebi plaćaju radnike, a ponekad im pomažu prijatelji. Mada, prema rečima našeg sagovornika, zarada bi se ostvarivala i kada bi se radna snaga u potpunosti plaćala, zbog toga što malina obezbeđuje jako dobru zaradu: „Najveći deo posla u malinjaku sami završimo. Samo po potrebi plaćamo radnu snagu. Stvarno treba dosta da se radi. Ali od maline može jako dobro da se zaradi, čak i kada biste sve plaćali.“
 

Zasad malina braće Zlatić - © Foto: Tomislav Zlatić

 


Veliki broj malinara

Tomislav ističe da se broj površina u ovom kraju značajno uvećao u poslednjih nekoliko godina. Njegovi rođaci, prijatelji i poznanici se takođe bave malinarstvom. Međutim, on ističe da ga preterano ne brine da li bogata ponuda može da snizi cenu maline zato što se i sa nižom cenom od ove proizvodnje moglo zaraditi.

Sagovornik i autor fotografija: Tomislav Zlatić, malinar iz Kraljeva


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica