Sneg naneo veliku štetu malinama – Prinosi daleko niži od očekivanih

Sneg naneo veliku štetu malinama – Prinosi daleko niži od očekivanih

Sneg koji je pao u planinskim krajevima Užica, Arilja, Požege, Bajine bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, kao i na rudnjanskoj visoravni na tormeđi Kraljeva, Raške i Ivanjice nanao ogromnu štetu malinjacima.

Sneg oštetio plodove malinama - © Agromedia 

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da se u tim krajevima gaji do 90 odsto ukupne domaće proizvodnje malina i da je sneg visine oko 10 centimetara polomio rodne grane u mnogim zasadima u desetinama sela iznad 600 metara nadmorske visine.

Do juče smo imali problem sušenja zasada, zbog čega je rod prepolovljen, naročito u nižim predelima. Sada je i u brdskim krajevima sneg načinio istu štetu i izvesno je da ćemo u ukupnom zbiru imati daleko niže prinose od očekivanih“, rekao je Radović za lokalni portal Ozon press.

On je dodao da će proizvođači koji su osigurali zasade delimično naplatili štetu, ali da ima mnogo onih koji nisu osigurali od te nepogode ili su zakasnili sa potpisivanjem polise. Brojni malinari su snežnu noć proveli u zasadima, stresajući sneg sa grančica, kako bi sprečili veću štetu u malinjacima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica