Skakavci napadaju nektarine i oštećuju plodove

Skakavci napadaju nektarine i oštećuju plodove

Na teritoriji Šida primećena je pojava najezde skakavaca, koja je vrlo neuobičajena za ovo područje. Ovi insekti, koji inače žive u strnim žitima, najviše napadaju nektarine i oštećuju njihove plodove. Takvi plodovi kasnije se ne mogu koristiti u industrijskoj preradi, a još manje za prodaju.

Skakavci napadaju nektarine - © Pixabay

Kada se sele u jatima u potrazi za hranom, skakavci mogu da prouzrokuju golobrst. Tako su se početkom žetve našli u voćnjacima, prouzrokujući velike štete u zasadima nektarina. Oštećen plod nije za prodaju, niti za industrijsku preradu. Poseban problem u suzbijanju skakavaca predstavlja njihova velika otpornost prema insekticidima, ali i nemogućnost njihove primene, jer je u toku berba.

U želji da umanje štetu u zasadima nektarina, kako je objasnila dipl. inž. Nedeljka Jekić, stručnjak PSS “Ruma”, voćari primenjuju biološke metode za suzbijanje skakavaca, upotrebljavajući rastvor koprive i belog luka za prskanje. Takođe, jedna od mera zaštite je i protivgradna mreža koja se hermetički zatvara da bi se sprečio ulazak skakavaca.

Skakavci su otporni na insekticide, a i nemoguće ih je primeniti jer je berba nektarina u punom jeku.

Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica