SAVETI: Kako da pravilno obavite ručnu berbu voća

Svaka voćna vrsta zahteva različitu tehniku berbe plodova. Takođe, način berbe zavisi od toga da li ćete plod koristiti u svežem stanju, za preradu ili za zamrzavanje, kao i do samih i osobina određene vrste i sorte. Saznajte kako da pravilno obavite berbu jagode, maline, kruške, kajsije i drugih voćaka bez ikakavog oštećenja.

Ručna berba voćaka - © Pixabay 

 

Upotreba folije – osnova za dobar uzgoj i visok prinos

Preporučuje se da se svo voće bere isključivo po suvom i lepom vremenu, a za svaku voćnu vrstu postoji određena tehnika berbe:

  • Jabuke i kruške se beru tako što se obuhvate celom šakom, a kažiprst se podmetne ispod spojnog mesta peteljke ploda sa granom pa se plod blago uvrne i odvoji.
  • Dunja se odvaja od grane bez peteljke.
  • Breskve se beru tako što se ceo plod obuhvati. Tako ćete sprečitei gnječenje ili oštetećenje plodova noktima.
  • Višnje i trešnje se za stonu upotrebu obavezno beru sa peteljkom, a za preradu je poželjno da budu bez peteljke.
  • Šljiva se za stonu upotrebu, takođe, bere sa peteljkom, ali se na njoj mora sačuvati pepeljak, posebno kada je reč o robi namenjenoj izvozu.
  • Jagoda se bere sa peteljkom uz pomoć makaza, sem ako su plodovi namenjeni preradi.
  • Maline i kupine se beru bez peteljke i u toku berbe se klasiraju, odbace se zeleni, prezreli, oštećeni i natruli plodovi. postupak je veoma sličan kao i kod jagode.
  • Ribizle se beru sa celim grozdićima otkidanjem peteljke palcem i kažiprstom pri osnovi.
  • Borovnica se bere relativno brzo pomoću specijalnih kantica, kofica koje imaju narezane “češljeve”.
  • Kivi se bere tako što se plod jednom rukom pridrži, a drugom odseče peteljka, tako da plod ostane bez nje.
  • Orah, lešnik, badem i kesten se najčešće beru trešenjem kada plodovi ispadaju iz klapne, a zatim se kupe u džakove i suše. Pri mehanizovanoj berbi tresu se nešto ranije i plodovi se kupe odmah jer se tako obezbedjuje bolji kvalitet.

Da li ste znali da su semenke maline izuzetno zdrave?

Dodatni saveti:

  • Voćne plodove po pravilu treba brati po lepom vremenu i izbegavati berbu vlažnih plodova (posle kiše i po rosi);
  • Berbu jagodastih voćnih vrsta treba izbegavati po visokim temperaturama.
  • Berba može biti tako organizovana da se direktno u voćnjaku plodovi odmah klasiraju ili se probirnom berbom ustvari klasiraju. Plodovi mogu da se beru redom i naknadno klasiraju u odgovarajućim prostorijama.

Autor: dipl. inž. Dejan Stefanović, PSSS Negotin

Komentari