Rod višanja podbacio, cena 30 dinara za kilogram

Rod višanja podbacio, cena 30 dinara za kilogram

Ova godina ne smatra se ni malo povoljnom za proizvođače višanja. Selo Feketić koje pripada opštini Mali Iđos poznato je po proizvodnji te voćne kulture. Mi smo kontaktirali Milana Jeremića iz Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola pod čiju nadležnost spada ovo bačko selo i popričali sa njim kakva je situacija na terenu. 

VišnjeFoto:Pixabay

Rod višanja podbacio zbog prolećnih mrazeva

Kako kaže naš sagovornik otkupna cena višanja kreće se od 30 do 50 dinara.

„Na ovom prostoru se najviše gaji oblačinska višnja, ona se uglavnom bere mašinski, te su makar samim tim smanjeni troškovi berača, odnosno berbe“, rekao je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima rod je u odnosu na ranije godine podbacio baš zbog prolećnih mrazeva koji su nastupili, ali i temperatura koje su bile prisutne u februaru, kao i onih koje su bile zastupljene u aprilu i sve do sredine maja. To se odrazilo ne samo na višnju nego i na šljivu, a pogotovo na kajsiju i breskvu.

Kvalitet plodova višnje ipak zadovoljavajuć

Visoke temperature koje su bile prisutne tokom prošle sedmice i ove svakako će učiniti da plod višnje brzo sazri i počne da opada.

„Kvalitet ploda je zadovoljavajući, ali svakako zbog klimatskih uslova proizvođači moraju što pre da ga oberu. Ali generalno je loša situacija, voćari će lošije proći ove godine nego prethodnih godina“, istakao je Jeremić za naš portal.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica