Stiže nam jul, a sa njim i ove štetočine i bolesti u voćnjaku

Stiže nam jul, a sa njim i ove štetočine i bolesti u voćnjaku

Bliži se jul koji donosi nove opasnosti u voćnjaku. Diplomirani inženjer zaštite bilja Marija Kolundžija nam otkriva kakvih pretnji treba da se čuvaju voćari narednog meseca i na koji način.

JabukeFoto:Pixabay

Protiv jabukinog smotavca borimo se na osnovu feromonskih klopki

Kako kaže naša sagovornica, kada je o jabuci reč, jul je mesec borbe i zaštite ove voćne kulture od druge generacije jabukinog smotavca. Ono što je važno, ističe ona, je da se na osnovu feromonskih klopki prati ulov leptira i na osnovu toga i na osnovu sume temperatura odredi momenat polaganja jaja, piljenje i ubušivanje larvi u plod.

„Cilj je naravno da nemamo plodove sa larvama od jabukinog smotavca, to jest crvljive plodove tako da je u ovom periodu vrlo važno da primenimo insekticide koji upravo imaju mehanizam delovanja i deluju na fenofazu smotavca jabuke. Prema tome, ako je došlo do polaganja jaja, to je nešto što je prvo, tu se primenjuju insekticidi koju deluju kao ovicidi na ta tek položena jaja ili jaja pred piljanje. Ako su u pitanju larve na početku piljenja, primenjuju se dve aktivne materije novijeg datuma hlorantraniliprol i emamektin benzoat“, rekla je Kolundžija.

Toplo vreme pogoduje voćnim grinjama

Prema njenim rečima u julu mesecu ćemo imati dva vezana tretmana protiv jabukinog smotavca na nekih 10 do 12 dana upravo zbog toga što sama štetočina ne polaže jaja i ne pili se sve odjednom, te je to borba koja traje dvadesetak dana u julu mesecu.

Ona dodaje da lepo i toplo vreme pogoduje voćnim grinjama koje mogu da naprave velike štete na listovima jabuke. Faktički one sišu sokove iz listova što dovodi do njihove defolijacije, a kasnije to deluje i na sam prinos i plodove. U julu mesecu treba primeniti tretman regristrovanim akaricidima.

„Zbog same biologije voćnih grinja, preporuka je pošto imamo takođe mešanje generacija sa različitim stadijumima, da se na 7 do 10 dana ponovi drugi tretman od voćnih grinja. Naravno potrebno je nastaviti preventivne tretmane od čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabukeVenturia inaequalis preventivnim fugicidima na bazi aktivne materije ditianon i fluazinam”, rekla je naša sagovornica.

Kruškina buva može imati više generacija tokom leta

Kada je u pitanju kruška, ona ističe da je najveći problem u julu mesecu svakako kruškina buva koja u letnjim mesecima formira letnje generacije i može imati više generacija u toku ovog godišnjeg doba.

„Što je toplije vreme veći su problemi sa kruškinom buvom. Prema tome nužno je pratiti larvene stadijume kruškine buve i na osnovu toga primenjivati preparate kojih kod krušine buve nemamo puno. Tu spada abamektin kao stari molekul i Movento i Delegate kao novi molekuli. Svaki od njih pojedinačno deluje na različite larvene stadijume kruškine buve i upravo zbog treba pratiti celu biologiju kruškine buve i na osnovu toga primenjivati određeni insekticid“, istakla je ona.

Braon mramorasta stenica nakon tretmana deluje da je uginula ali se povrati

Ako je reč o breskvi i nektarini i drugom koštičavom voću, stenice to jest smrdibube su problem koji nam se javlja nekoliko godina unazad, a ove godine je već u najavi da će praviti ogromne probleme, rekla je Kolundžija.


BreskveFoto:Pixabay

Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) je tu štetočina koja pravi najveće štete u voćarstvu. Ona je polifagna vrsta, napada veliki broj voćarskih ali i ratarskih i povrtarskih kultura.

„Njeno suzbijanje je dosta teško jer imago insekta ima period hibernacije kada odradite tretman, to jest on padne, deluje da je uginuo ali se posle određenog vremena povrati. Prema tome u drugom delu vegetacije, uključujući i jul i avgust mesec, će vezano za sve voćne kulture veliki akcenat biti na praćenju toga da li imamo u voćnjacima imaga smrdibuba i jajna legla. Larvice iz tih jajnih legla, pre imaga to jest odrasle jedinke, prave neravnine na plodovima i vrlo ozbiljne štete na skoro svim voćnim vrsta“, istakla je ova inženjerka zaštite bilja.

Monilija godinama unazad pravi problem prilikom izvoza

Braon mramorasta stenica je karantinska štetočina, tako da sam izvoz i dalja prodaja voćnih kultura mogu biti dovedeni u pitanje, tvrdi ona.


„U julu je u jeku berba breskvi i nektarina i tu treba voditi računa prvenstveno na moniliju koja nam je nekoliko godina unazad pravila problem za izvoz u Rusiju, ali i na druga tržišta. Prema tome proizvođači trebaju vršiti ozbiljne tretmane sa registrovanim fungicidima za Monilinia fructicola i Monilinia fructigena i naravno voditi računa o breskvinom smotavcu“, naglasila je sagovornica našeg portala.

Dodala je da je takođe važna kod breskve i nektarine druga generacija tripsa. U pitanju je takođe karantinska štetočina za skoro sve zemlje u okruženju i za sva tržišta gde mi izvozimo voćne kulture.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica