Malinari izrazito zadovoljni cenom, ali visoke temperature prete da umanje prinos

Malinari izrazito zadovoljni cenom, ali visoke temperature prete da umanje prinos

U valjevskom malinogorju, koje se prostire na oko 1.000 hektara, berba ”crvenog zlata” počela je u zasadima na nižim nadmorskim visinama, dok se u brdskim predelima očekuje da berači u malinjake uđu narednih dana.

MalineFoto:Dejan Davidović

Ovdašnji malinari kažu da su zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom, ali da su vremenske prilike već učinile svoje i da na samom startu sezone postoji bojazan koliko će ovog voća ubrati.

Kilogram organske maline je 400 dinara, a iz konvencionalne proizvodnje 350

„Izgleda da je ovo što smo do sada ubrali sve. Ukoliko nastavi ovim tempom daj Bože da još nešto uberemo. Temperatura čini svoje i sa nešto više od jednog hektara očekivao sam do dva vagona, ali izgleda da neće toliko biti. Prošle godine sam za jedan dan brao 180 kilograma, a ove godine teško“, kaže Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica kod Valjeva.

Njegov kolega i komšija Miroslav Savić priča da su teška vremena i da za seljaka nikada nije bilo zgodno i slatko i dodaje da proizvođači moraju da gledaju napred, a da se ukoliko ih izda malina nadaju drugim voćnim kulturama.

„Jedan deo malinjaka ove godine navodnjavam, dovlačim vodu, borim se. Kvalitet plodova je dobar gde ima vode, ali je pitanje dokle ćemo moći da izdržimo zbog vremenskih uslova. Cena je ove godine dobra, kilogram organske maline je 400 dinara, a iz konvencionalne proizvodnje 350 dinara. Količinski maline će biti dosta manje, očekivali smo veći prinos ali je sušna godina, ali ćemo to malo nadomestiti cenom” rekao je Savić.

Proizvođač Milan Simanić zadovoljan je cenom.

„Kvalitet maline je za sada dobar ukoliko narednih dana ne izgori. Cena je još bolja u odnosu na prošlu godinu. Kilogram maline u otkupu prošle godine je bio 280, sada je 360 dinara a sigurno će biti i 400 dinara”, kaže Milan Simanić, malinar iz valjevskog sela Osladića.


Proizvođači malinaFoto:Dejan Davidović

Ekstremno visoke temperature utiču na kvalitet i krupnoću ploda

Ova godina je bila specifična po pitanju vremenskih uslova. Malina je krenula nešto ranije jer su u februaru i početkom marta bile visoke temperature, zatim je polovinom marta i početkom aprila naišao hladan talas što je usporilo porast rodnih grančica. Nakon toga vremenski uslovi bili su izuzetno povoljni za malinu i većina malinjaka se oporavila.

Po rečima Đorđa Sovilja iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo” rodni potencijal malinjaka je bolji nego prošle godine, međutim, kako dodaje, pratiće se vremenske prilike ”jer trenutne ekstremno visoke temperature, izuzetno negativno utiču na kvalitet, krupnoću ploda, sazrevanje, i ukoliko nastave ovakve visoke temperature svakako će biti umanjen prinos.


MalineFoto:Dejan Davidović

„Pošto je berba tek počela rano je još davati prognoze ukupnog prinosa. Proizvođači su generalno zadovoljni cenom, dosta su uložili u malinjake i kada je ovakva cena oni imaju želju da više rade. Dosta njih pokušava da navodnjavanjem, orošavanjem zasada i postavljanjem protivgradnih mreža zaštite malinjake od ovako visokih temperatura”, ocenio je Sovilj, savetodavac za voćarstvo.


Inače u nedelju je u Brankovini kod Valjeva održana 59. privredno – turistička manifestacija “Dan maline” uz učešće dvadesetak malinara iz Valjeva, Osečine i Koceljeve.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica