Rod malina i kupina biće prepolovljen, proizvođači neće biti obeštećeni

Rod malina i kupina biće prepolovljen, proizvođači neće biti obeštećeni

Zbog mrazeva i hladnog vremena u aprilu, rod malina i kupina u Srbiji biće manji od 30% do 50%. Ipak, država nema mogućnost da obešteti proizvođače, rekao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.
 

Rod malina i kupina biće prepolovljen, proizvođači neće biti obeštećeni - © Pixabay 

Proizvođači tog voća znaju da ne mogu da očekuju nadoknadu štete od države i svesni su rizika kada ne osiguraju proizvodnju. Država ne može da kompenzuje svaku štetu zato što se posluje u uslovima tržišne ekonomije, rekao je Nedimović u intervjuu agenciji Beta.

On je podsetio da država proizvođačima voća pomaže na dva načina – obezbeđuje protivgradnu zaštitu i pomaže u osiguranju roda u iznosu od 40% vrednosti premije osiguranja koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje, a pojedina društva osiguravaju i stabla.

U Srbiji je osigurano samo 10,5% ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je katastrofalno malo i u najkraćem roku moramo podići taj nivo na bar 30%, rekao je ministar.

Privrednik iz Kosjerića je osigurao dve tone malina i tri tone kupina i premija osiguranja je bila 315.000 dinara. Ako se oduzme pomoć države, njega je to koštalo od pet do sedam dinara po kilogramu maline. Računajući da je prosečna cena maline 170 dinara trošak osiguranja u ceni je samo oko 5%“, objasnio je Nedimović.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica