Prva berba na plantaži „Naša jabuka“ premašila očekivanja

Prva berba na plantaži „Naša jabuka“ premašila očekivanja

U Vodnju, nedaleko od Smedereva, na novoj savremenoj plantaži kompanije „Agroarm“ trenutno je u toku prva berba jabuka. Zahvaljujući vrhunskim tehnologijama, rod svih sorata je daleko iznad proseka, a kvalitet plodova je uglavnom u prvoj klasi. Više o tome rekao nam je direktor plantaže „Naša jabuke“.

„Agroarm“ je poljoprivrednicima u Srbiji već dobro poznat po izuzetno kvalitenom „Seminisovom“ semenu povrća, „Floragard“ najrazličitijim supstratima, kao i po svojim preparatima za zaštitu bilja. Ova kompanija redovno prati savremene svetske trendove u proizvodnji hrane i trudi se da poljoprivrednicima u Srbiji uvek ponudi nešto novo.

Dani paprike u Ruskom Krsturu: Budućnost proizvodnje je u hibridima

Zato nije ni čudo što su su njeni predstavnici nedavno odlučili da svoja bogata znanja i veliku ponudu proizvoda primene u praksi na sopstvenom imanju i to u jednom savremenom zasadu jabuke u mestu Vodanj, nedaleko od Smedereva.

Jabuke - ©Agromedia 

Ljubomir Milošević, direktor „Naše jabuke“, rekao nam je na kojoj površini se prostire ova plantaža jabuka i koje se sorte na njoj gaje.

Počeli smo da radimo na podizanju ovog voćnjaka u jesen 2015. godine. Ovde je bilo prilično zapušteno i nalazio se neki stari vinograd. Danas imamo 22 hektara pod jabukom na istoj površini. Na 10 hektara gajimo zlatni delišez, na 5 greni smit, i na još 5 sortu gala“, rekao je Milošević.

Jabuke - ©Agromedia 

Ova plantaža dobila je naziv „Naša jabuka“. Trenutno je u toku prva berba i naši domaćini, sa punim pravom, o rodu govore sa velikim ponosom. Zahvaljujući vrhunskoj italijanskoj tehnologiji, na svakom hektaru ovog zasada ubere se od 40 do čak 45 tona jabuka i to uglavnom u prvoj klasi.

80% sadnog materijala nabavili smo u Delta Agraru, 15% sadnica su iz Južnog Banata, a neke sadnice došle su i direktno iz Italije. Prijem sadnica je bio fantastičan, a takav je i izgled voćanjaka danas. Samim tim smo i prinosom veoma zadovoljni“, dodaje on.  

Na svakom hektaru ovog zasada ubere se od 40 do čak 45 tona jabuka i to uglavnom u prvoj klasi.

Po preporukama najboljih stručnjaka, u ovom zasadu primenjene su sve najsavremenije agrotehničke mere u proizvodnji jabuka. Cela površina voćnjaka pokrivena je protivgradnom mrežom, a plantaža poseduje i sopstvenu akumulaciju.

U proleće prošle godine uradili smo akumulaciju na 80 ari. Postoji u blizini i jedno jezero od 20 ari, tako da raspolažemo sa oko 35.000 kubika vode. Ova godina je bila specifična i zalivali smo u velikim intenzitetima, međutim izdržala je akumualcija“, rekao je direktor plantaže.  

Jabuke - ©Agromedia 

Već na jesen ovaj zasad će biti proširen za još 10 hektara, a sledeće godine za još toliko. Sa ciljem da „Naša jabuka“ u narednih nekoliko godina dobije jednu od liderskih pozicija u proizvodnji visoko kvalitetnih plodova ovog voća, i to ne samo u našoj zemlji, već i u inostranstvu, u planu je i izgradnja sopstvene hladnjače.

Sa ovakvim idejama ponuda „Agroarma“ postala je potpuno zaokružena i sama ta činjenica već izdvaja ovu kompaniju od mnogih drugih na našem tržištu.

Sagovornik:
Ljubomir Milošević, direktor „Naše jabuke“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica