Proizvodnja borovnice: Prosečna mesečna zarada oko 5.000 evra po hektaru

Proizvodnja borovnice: Prosečna mesečna zarada oko 5.000 evra po hektaru

Prema podacima koje je portal Agromedia saznao u Privrednoj komori Srbije, borovnica se u našoj zemlji gaji na površini od približno 900 hektara. Povećavanje površina pod zasadima ove voćne kulture je posledica stabilne cene koja se kreće od 700 do 800 dinara/kg.

Ova visoka cena, kako navode u Privrednoj komori privlači nove proizvođače i to naročito dobar deo malinara, koji se zbog zasićenog tržišta i nesigurnog plasmana prebacuju na proizvodnju borovnica, kupina i ribizli.

E-knjiga

Preuzmite naš vodič za uspešno gajenje borovnice!

 

Gajenje borovnice u našoj zemlji nesumnjivo postaje sve veći trend. Sve je više onih koji smatraju da je ova voćka isplativa. Naime, kako navode iz Privredne komore Srbije, borovnica ima stabilnu cenu, i sa normalnim prosečnim prinosom, mesečno po hektaru, može da se zaradi oko 5.000 evra.

Ipak, na početku pokretanja proizvodnje potrebna su velika ulaganja. Za podizanje zasada početna ulaganja nisu mala i kreću se oko 30.000 evra. Najveći deo sredstava odlazi na protivgradnu mrežu koja je u ovoj grani voćarstva neophodna i košta oko 17.000 evra. To je čest razlog koji obeshrabruje voćare i zbog čega se odlučuju da počnu sa manjom površinom, ponekad i od samo nekoliko ari.

Borovnica - © Pixabay

Uzgajanje borovnice se mnogo razlikuje od drugih voćaka. Ona je jako osetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahteva konstantnu pažnju, podizanje bankova, odnosno malih bregova, navodnjavanje i, pre svega, nabavku kvalitetnih sadnica.


Prema pomenutim podacima iz PKS samo tokom 2018. godine borovnica je iz Srbije izvezena u vrednosti od 5 miliona evra i to mahom u zemlje Zapadne Evrope. U odnosu na 2017. godinu izvoz je porastao više od 50%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica