Ponuđena prva cena za otkup maline: Kakva sezona očekuje srpske malinare?

Ponuđena prva cena za otkup maline: Kakva sezona očekuje srpske malinare?

Ponuđena prva cena za otkup maline. Kakva sezona očekuje srpske malinare?- © Pixabay

Iako berba u glavnim malinarskim krajevima tek treba da bude za 2 nedelje, u mačvanskom kraju je jedna hladnjača iz Pančeva već izašla sa ponudom za ekstra klasu maline.

Ponuda je mnogo veća nego prošle godine, što je dobra vest za proizvođače malina.

Naime, hladnjača iz Pančeva ponudila je otkupnu cenu od 250 dinara, dok je prošle godine, u ovo isto vreme, malinarima ponuđeno 100 dinara za ovo voće. U prilog tome da je cena više nego dobra, govori i podatak da se prosečna prošlogodišnja cena kretala između 160 i 180 dinara.

Da li ovo može biti nagoveštaj uspešne sezone za srpske malinare, ipak je još neizvesno. Predsednik radne grupe za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Srbiji, koju je vlada formirala u maju ove godine, Velimir Stanojević rekao je za „Politiku” da su zalihe maline u Srbiji trenutno male i da je globalno stanje na tržištu slično, posebno u glavnim konkurentskim zemljama. Na pitanje kako komentariše ovakav rasplet sa cenom, budući da je pre samo nekoliko meseci predviđano da će se ove sezone malina otkupljivati za jedan evro po kilogramu, on je rekao da „tržište verovatno čini svoje”, a da će cena dostići vrhunac na kraju berbe u planinskim područjima i da će tržište, svakako, sve regulisati.

Poznavaoci situacije sa malinama tvrde da je ponuđena cena isključivo rezultat celokupnog stanja na svetskom tržištu, gde vlada nestašica ovog voća. Stare zalihe kod naših tradicionalnih kupaca sve su manje, a potražnja za kvalitetnom malinom raste na globalnom nivou.

Ponuđena prva cena za otkup maline. Kakva sezona očekuje srpske malinare?- © Agromedia

Kako je „Politika” objavila još u februaru ove godine, dešavanja u Čileu nagoveštavala su da dolaze bolja vremena za srpske malinare. Proizvođači iz Čilea, koji su godinama bili jedni od najvećih konkurenata malinarima iz Srbije, dobili su tada rekordno visoku cenu (1,74 evra) za malinu – najvišu u poslednjih deset godina. I podaci iz drugih država poznatih po malini ukazivali su da će u predstojećoj sezoni doći do pada proizvodnje u Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i drugde i da će sve to uticati na rast cene ovog voća.

Izvor: Politika

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica