Plantaža jabuka: Deo stalnog porodičnog prihoda

Plantaža jabuka: Deo stalnog porodičnog prihoda

Klima u našoj zemlji pogoduje gajenju jabuke. Iako je trstenički kraj poznat po povrtarskoj proizvodnji i vinima, sve je više zasada jabuka. Na području opštine Trstenik godišnje se proizvede 937 tona jabuka različitih sorti. Postavlja se pitanje da li jabuka može da postane vodeća kultura u Srbiji, kada je reč o proizvodnji voća?

Ilustracija: Proizvodnja jabuka - © Pixabay

Geografski položaj većine krajeva u Srbiji je odličan za proizvodnju svog jabučastog voća pa i jabuka kao vodeće kulture. Klimatske prilike u Srbiji su takođe jako povoljne za proizvodnju jabuka.

Jabuka sazreva i spremna je za tržište tokom dugog perioda u toku godine. Počinje da zri početkom leta i zri do početka zime. Za tržište su interesantnije kasnije sorte, pogotovu zimske, jer su najisplativije za gajenje. U vreme njihovog sazrevanja nema drugog sezonskog voća, pa mogu da postignu veću cenu.

Voćar za primer: Od gajenja jabuka može dobro da se živi 

 

Za intenzivnu proizvodnju neophodni sistemi za navodnjavanje!


Za uzgoj jabuka je neophodno obezbediti da prosečna temperatura vazduha u periodu vegetacije bude u rasponu od 14 do 19 stepeni Celzijusa. Treba naglasiti da u zimskom periodu jabuke bez ikakvih posledica podnose i izuzetno niske temperature vazduha, pa im i -30 stepeni ne predstavlja ograničavajući faktor u proizvodnji. Prosečna vlažnost vazduha od oko 60% i blagi vetrovi tokom čitave vegetacije blagotvorno deluju na jabuke.

Limitirajući faktor u mnogim predelima Srbije za intenzivnu proizvodnju jabuka je nedostatak vode. Za intenzivnu proizvodnju je u zasadima jabuke neophodno obezbediti sisteme za navodnjavanje, najbolje funkcionalne sisteme kap po kap. Ali to poskupljuje proizvodnju. Najviše vode jabukama treba u maju, odnosno u vreme pred cvetanje i za vreme cvetanja.

 


Stablo jabuke - © Danijela Jovanović / Agromedia


Na području opštine Trstenik se godišnje proizvede 937 tona jabuka različitih sorti!

Za jabuku su najbolja duboka rastresita zemljišta sa dovoljno hraniva, kakvih u Srbiji ima dovoljno, a i uvek mogu uz blagu agrohemijsku intervenciju da se privedu nameni.

Jabuka ima izuzetno veliki doprinos u ishrani ljudi jer sadrži skoro sve sastojke neophodne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. U najvećem procentu sadrži vodu, zatim vitamine i mineralne materije, pektine u velikim količinama, koji blagotvorno utiču na ljudski organizam, kao i voćne šećere i kiseline.

Jabuka – Jedna od najuspešnih voćarskih kultura u Srbiji ili veliki balon od sapunice?

Na području opštine Trstenik godišnje se proizvede 937 tona jabuka različitih sorti. Jedno od sela gde se meštani bave voćarskom proizvodnjom je i Mijajlovac.

Posetili smo domaćinstvo Dragana Milunovića u ovom selu u opštini Trstenik koje se bavi intenzivnom voćarskom i vinogradarskom proizvodnjom. Razgovarali smo sa Draganom, nosiocem porodičnog gazdinstva.

Zasad jabuka - © Danijela Jovanović / Agromedia

Na kojoj površini se zasniva vaša proizvodnja i šta gajite?

Radimo na površini od 5,5 hektara, od toga je na jednom hektaru vinograd, na tri hektara je zasnovana intenzivna proizvodnja trešanja i na površini od jednog i po hektara gajimo jabuke“, kaže naš sagovornik.

Koliko dugo se bavite voćarsko-vinogradarskom proizvodnjom?

„Četvrt veka, dvadeset pet godina, i to sam počeo sa suprugom. Moji stariji su se pre toga bavili samo vinogradarstvom“, dodaje Milunović.

Najviše posla u jabučnjaku – tokom čitave godine

U svetu postoji više od deset hiljada sorti jabuka, te je teško odabrati nekoliko za gajenje. Na odluku obično utiču i navike kupaca na osvojenom tržištu, pa nam tako Milunovići kažu da su u njohovom jabučnjaku zastupljene sledeće sorte: ajdared, greni smit, pinova i gloster.

Proizvodnja i izvoz jabuka za rusko tržište postala je tradicija u ovoj porodici

Pitali smo i kad ima najviše posla u jabučnjaku. Kažu, tokom čitave godine. I jabuka, kao i vinograd, traži slugu i nekog da stalno vodi računa o nezi i zaštiti, jer je napadaju brojne bolesti i štetočine. Ulaganja su velika, ali naši domaćini kažu da su zadovoljni i da mogu da zarade dovoljno od ove proizvodnje za pristojan život.

Jabučar - © Danijela Jovanović / Agromedia

Uglavnom, u voćnjaku rade tokom cele godine i Dragan i njegova supruga. Deca imaju svoje porodice i pomognu kad mogu, a kad ima mnogo posla, angažuju dodatnu radnu snagu.

Ovih dana se uveliko obavlja rezidba u voćnjaku. Poslednje zahlađenje i sneg su kažu blagotvorno delovali na jabuku, mada je ekspozicija njihovog voćnjaka izuzetno dobra. Mikroklima je potpuno odgovarajuća, jer mogu da se pohvale da i prošle zime kad su izuzetno niske temperature u dugom periodu trajanja oštetile mnoge voćnjake, pa i u ovom kraju, oni nisu pretrpeli nikakvu štetu.

Nema dovoljno radnika ni za postojeću proizvodnju, pa se ne planira proširenje

I dok trešnje izvoze na rusko tržište, čime su vrlo zadovoljni, dotle sa jabukama ne mogu zbog nedostatka vode da postignu tako dobar kvalitet da bi i ona mogla da se izvozi za Rusiju, pa je celokupan plasman jabuke na domaćem tržištu. Ipak, kad se saberu ulaganja i dobit, račun je pozitivan.

Na naše pitanje da li je u planu i proširenje proizvodnje, odgovor je negativan. Kažu – nema dovoljno radnika ni za postojeću proizvodnju, tako da je to, pored deficita vode, limitirajući faktor za uspešniju proizvodnju jabuka.

Sagovornik: Dragan Milunović, selo Mijajlovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica