Pilot-projekat u Topoli – navodnjavanje voćnjaka

Pilot-projekat u Topoli – navodnjavanje voćnjaka

Opština Topola priprema se da u aprilu krene sa pilot-projektom od kojeg voćari ovog kraja mnogo očekuju. Reč je o sistemskom navodnjavanju voćnjaka, poput onih u Italiji ili Grčkoj. Za prvi fazu projekta izdvojeno je 120 miliona dinara, što bi trebalo da u ovoj godini pokrije troškove navodnjavanja 350 hektara pod voćem.
 

Voćnjaci u Topoli - @ Foto: Biljana Nenković

Projekat navodnjavanja voćnjaka realizuje se u saradnji sa Republičkom direkcijom za vode. Kako je izjavio Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola, praviće se veštačka jezera, te voćari ubuduće neće morati da računaju na sušu kao faktor za umanjenje prihoda.

Stručnjaci iz ’Srbijavoda’ već završavaju projekat i u narednih mesec-dva počeće radovi. Plan je da se iz reke Jasenice izvlači voda i da se prave veštačka jezera. Ovaj projekat liči na one u okolnim zemljama. Kada se vozite kroz Italiju i Grčku, videćete pored auto-puteva isti način navodnjavanja njihovih voćnjaka. Topola će biti prva u Srbiji koja će sistemski rešiti navodnjavanje i očekujemo da će prihodi od voća biti povećani za 30 odsto“, kaže Dragan Jovanović.
 

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola - © foto: Biljana Nenković

Iz 36 sela opštine Topola godišnje se izveze voće čija je vrednost oko 17 miliona evra. Oko 70 odsto izvoza orijentisano je na rusko tržište. Prva faza pilot-projekta obuhvatiće sela Vinču i Plaskovac, a potom Blaznavu, Ovsište i Božurnju. Država bi ukupno za ovaj projekat u naredne dve godine trebalo da izdvoji 300 miliona dinara.
 

Topola će biti prva u Srbiji koja će sistemski rešiti navodnjavanje i očekujemo da će prihodi od voća biti povećani za 30 odsto.

Osim navodnjavanja voćnjaka, novina u ovoj opštini je i uvođenje posebnih kontejnera za ambalažu od pesticida i njihovo uništavanje. Jovanović navodi da je time rešen problem takozvanog poljoprivrednog otpada, čime su zadovoljeni strogi kriterijumi Evropske unije. To je bio jedan od uslova za dobijanje sertifikata za izvoz voća. Time je Topola svrstana u red sigurnih područja u fitosanitarnoj oblasti. „U praksi to znači da voće koje ovde overavaju fitosanitarni inspektori, dobijanjem tog pečata, ne mora u inostranstvu da prolazi dodatne kontrole, već direktno odlazi do krajnjih kupaca“, kaže Jovanović.

 

Topola - © Foto: Biljana Nenković

Topola je pretežno voćarski kraj. Trenutno je pod voćem više od 14.000 hektara, a svake godine zasadi se novih 500 do 1.000 hektara. Osim vinograda u poznatom Oplenačkom vinogorju, poljoprivrednici najviše gaje jabuke, šljive, kruške i kajsije.


Sagovornik:
Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola

Foto: Biljana Nenković

 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica