Ove godine mnoga stabla ostaće neobrana

Ove godine mnoga stabla ostaće neobrana

Godina 2018. ostaće upamćena kao jedna od najtežih za voćarsku proizvodnju. Berba uveliko traje, a proizvođači ne kriju nezadovoljstvo otkupnom cenom. Kajsija je možda i najviše stradala zbog mraza i snega.

Prošle godine smo imali veliki rod kajsije, tako da je ove godine broj diferenciranih pupoljaka bio manji, pored toga bile su suše i jako velike vrućine u periodu berbe. Ove godine su u martu bili mrazevi u periodu cvetanja, a negde i grad, tako da je sve to uticalo na smanjenje prinosa“, rekla je za Agromediju Marija Kolundžija.

Cena kajsije se kretala od 50 do 100 dinara za one najboljeg kvaliteta, ali takvih je bilo vrlo malo. Višnje i trešnje su dobro rodile, ali takođe sa malo prvoklasnih plodova, a cenu i ove godine diktiraju hladnjačari.

Hladnjačari su ušli u berbu bez zaliha, to se nikada ranije nije desilo. Ove godine su količine velike, visoke temperature u maju i aprilu su skratile vegetaciju za 10 do 15 dana, odnosno višnje i trešnje sazrele su ranije. Problem je bio sa kvalitetom, krupnoća je bila problematična. A što se tiče cene, sve je to igra hladnjačara, scenario koji se ponavlja svake godine“, objašnjava Kolundžija.

Veliki deo problema rešilo bi postojanje hladnjača velikih kapaciteta, tada bi bilo dovoljno mesta za sve. Ipak, na vremenske neprilike, čovek ne utiče.

Sagovornica:


Dipl. inž. Marija Kolundžija 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica