Opasna bolest: Evo zašto dunje pocrne iznutra i suše se?

Opasna bolest: Evo zašto dunje pocrne iznutra i suše se?

Dunja je veoma dragocena biljka, koja osvežava vazduh, a koristiti se za pravljenje kolača, zimnice ili rakije. Kao i svako voće i nju napadaju različite bolesti. Uzročnici bolesti, ako se ne suzbiju, mogu znantno smanjiti rodnost dunje i oslabiti samu biljku, te je poznavanje i lečenja bolesti kao što je trulež ploda, veština koja će obezbediti dugoročno zdravlje vaše dunje.

polovni traktor - © Pixabay

Simptomi sušenja dunje

Mladi plodovi dobijaju nekrotične, sitne mrlje ili dobiju mrkocrnu boju i počinju postepeno da se suše. Tako osušeni, ostaju vezani za grane. Oni dalje šire zarazu na druge plodove. Oko mesta zaraze javljaju se pepeljaste gomilice koje su gotovo pravilno raspoređene u obliku koncentrisanih krugova.

Zašto dunje pocrne iznutra i suše se? - © Pixabay

Šta je razlog?

U pitanju je gljivica Sclerotinia cydoniae, Monillia neans ili Monilija. Parazit se u proleće razvija na mladom lišću, a insekti, poput pčela, dalje prenose gljivice na cvet i tako zaraze mlade plodove. Kao i sve gljivice, tako i moniliju pokreće vlažno vreme sa visokim temeperaturama, što se obično dešava u proleće.

Gljivica preživljava u mumificiranom plodu na dvetu i tokom leta zaraza se prenosi na razvijene plodove, koji počinju da trule. Dovoljno je da plod ima bilo kakvo mehaničko oštećenje, pukotinu koju je naneo neki insekt i zaraza ga ne može zaobići.

Zašto dunje pocrne iznutra i suše se? - © Pixabay

Mere suzbijanja truleži

Tretiranje protiv smeđe truleži voća mora se obavljati u fazama tokom cele godine, a prvi korak je u jesen, u trenutku kad lišće i plodovi padnu sa drveta.

Trenutno najdelotvornija metoda za suzbijanje smeđe truleži ploda je primena odgovarajućih zaštitnih fungicida. Možete preventivno isprskati u jesen i u zimu, ponavljajući nekoliko puta tretman. Obavezno treba ukloniti mumificane plodove sa grana čim se pojave ili čim ih primetite jer će ostati zakačeni za drvo, a monilija će da preživi zimu u njima i ponovo da se aktivira na proleće. Pokupite zaraženo lišće, trule plodove i sve to spalite.


Zašto dunje pocrne iznutra i suše se? - © Agromedia

Redovno održavanje krošnje rezidbom svake godine je isto jedna od mera suzbijanja monilije. Dobra osunčanost, odnosno svetlost je ključna za proizvodnju dunje.

Fungicide takođe treba koristiti kada su osetljivi delovi cveća izloženi vlazi ili nakon vlažnog razdoblja. Dodatno, pomozite dunji jačanjem bljke, tako što ćete joj pružiti adekvatan nivo vode i đubriva.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica