Odvodnjavanje u voćnjaku važno kao i navodnjavanje

Odvodnjavanje u voćnjaku važno kao i navodnjavanje

Kako manjak padavina ima loš uticaj na biljke, tako i prevelika količina vode ima negativan efekat na rast i razvoj biljaka. Zadržavanje vode i nemogućnost oticanja mogu biti ozbiljan problem u višegodišnjim zasadima.

Drenaža travnjaka - © Pixabay

U sloju zemljišta gde se nalazi koren gajene voćne vrste, veoma je važno da nema prevelike količine vode. Oslobađanjem viška vode iz sloja zemljišta do 50 cm dubine, otklanjaju se osnovni nedostaci koji bi zemljište učinili slabo produktivnim i ugrozili samu proizvodnju. Odvodnjavanje je obavezna mera koja se mora primeniti u ovakvim područjima i na ovakvim zemljištima, a naročito na zemljištima teže strukture.

U zasadima sa teškim zemljištem gde se duže zadržava voda može doći do asfiksije korena koja se manifestuje nizom fizioloških poremećaja, od umanjenog roda do pojedinačnog odumiranja stabala. Jedno od mogućih rešenja je sistem otvorenih kanala, što se može primeniti na malim površinama.

Najjeftiniji vid drenaže je krtična drenaža

Klasična sistematska cevna drenaža koja se postavlja na malim razmacima je ekonomski neisplativa jer su potrebna velika ulaganja. Ovo rešenje je idealno za male urbane sredine.

U praksi je najzastupljenija krtična drenaža u kombinaciju sa crevnom drenažom i sistemom kanala, koje je i najefikasnije rešenje za kišna područja i teže tipove zemljišta. Kod težih zemljišta nepropusni glinoviti podoranični sloj zemljišta je prepreka za prodiranje vode u dublje slojeve.

Voda po ovom horizontu klizi i dovodi do zasićenja površinskog sloja u nižim delovima padine. U ovim uslovima krtična drenaža kao najeftiniji vid drenaže će dati veoma pozitivne efekte. Krtične drenove po pravilu treba postaviti na dubinu od 45 – 50 cm za većinu gajenih voćarskih kultura.

Od gajenih voćarskih kultura na višak vode najviše reaguju jagodičaste voćne vrste koje su i najugroženije. Prilikom podizanja voćnjaka moramo dugoročno analizirati kako nivo dubinskih voda tako i učestalost površinskih voda, njihovo zadržavanje, kao i lokalnu regulaciju terena i sistem kanala.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Savetodavac Mitić Aleksandar


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica