Od subvencija kupili hladnjaču i unapredili proizvodnju

Od subvencija kupili hladnjaču i unapredili proizvodnju

Selo Lazarevac nadomak Kruševaca već je vekovima poznato po voćarstvu ali i kalemarstvu. Kako bi unapredila svoju proizvodnju na preko stotinu hektara zadruga Euro Duo Kalem pored voćnog i loznog sadnog materijala ima i svoju hladnjaču.

 

Za ova ulaganja značajnu pomoć dobili su iz Ministarstva zaduženog za regionalni razvoj.

„Proizvodnja voćnih sadnica i loznih kalemova i sadnica ruža je tradicija u našem kraju. Zadruga je osnovana 2006. godine. Pored sopstvenih zasada voća imamo i kooperante koji imaju svoje voćnjake. Tako da trenutno proizvodimo voće na ono 105 hektara. Za kupovinu hladnjače novac smo dobili iz budžeta Ministarstva zaduženog za regionalni razvoj i deo smo dodali iz sopstvenih sredstava“, ističe Dejan Miladinović, direktor Zemljoradničke zadruge Euro Duo Kalem.

Direktor Zadruge i predsednik Zadružnog saveza za Rasinski okrug, naglasio je da prijava na konkurs nije bila komplikovana a sredstava koja su dobili iz ministarstva zaduženog za regionalni razvoj Sa ovim dodatnim ulaganjima i širenjem kapaciteta njihova roba sada stiže kako do domaćih tako i stranih kupaca. I to uglavnom na tržišta bivših republika Sovjetskih saveza kao što su Kazahstan, Gruzija, Rusija i druge.

„Za taj konkurs smo saznali preko Zadružnog Saveza Srbije čiji smo članovi i odlučili smo da konkurišemo. Prikupljanje i slanje dokumentacije je bilo jednostavno. Dovoljno je bilo samo da se pošalje predračun i popuni zahtev da nismo imali nekih dugovanja da nismo blokadi i tako neke pojedininosti. Moj je predlog da svi konkurišu jer nemaju šta da izgube“, kaže Miladinović.

Od subvencija kupili hladnjaču - © Agromedia

Zadrugarstvo, odnosno udruživanje, jedini je način za bolje i isplativije plasiranje svih poljoprivrednih proizvoda, kako na našem, tako i na inostranom tržištu.

„Prosek poljoprivrednog gazdnistva u Srbiji je negdo oko 4 hektara, a dole na jugu je to još manje, nekih 2,5 hektara. I ako sada to već usitnjeno zemljište ne povežemo u zadruge neće ostati ništa. Zato su zadruge imperativ vremena, nešto što proističe iz malog poseda“, ističe ministar Milan Krkobabić. 

 


Sagovornici: Ministar Milan Krkobabić
Dejan Miladinović, direktor Zemljoradničke zadruge Euro Duo Kalem

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica