Za punu rodnost i kvalitet jagode potreban je profesionalan pristup

Za punu rodnost i kvalitet jagode potreban je profesionalan pristup

Na imanju našeg domaćina Aleksandra Pucarevića u mestu Mala Vranjska veliki broj posetilaca i saradnika uverilo se u kvalitet preparata Galenike Fitofarmacije. Na oglednom polju od 2,8 hektara efikasnost novih tehnologija u uzgoju jagode je bio vie nego očigledan.

Dipl. inž. Nenad Ninković iz kompanije Galenika-Fitofarmacija kaže da je cilj ovih Dana polja da vide celokupnu tehnologiju gajenja jagode kako i što se tiče ishrane tako i adekvatne zaštitite. Na ovim poljima korišćena je kompletna zatita jagode ove kompanije od početka vegetacije do kraja godine. Ovi stručnjaci su tu tokom celog procesa proizvodnje kako bi uvek bili od pomoći našim voćarima.

Nenad Aštenović, koji proizvodi jagode na 2 hektara posetio je Dane polja koje je organizovala Galenika-Fitofarmacija kako bi uvideo koja je razlika i prednost uzgoja poljske jagode u odnosu na najlonsku koju i sam gaji. Dok je Marko Jovanović, koji takođe proizvodi jagodu na 2 hektara želeo da je veoma bitno da se posećuju ovakvi Dani polja kako bi se videlo nešto novo, a nešto od toga i primenilo na svom imanju. Voćar Cvijo Ratić želeo da je sazna kako izgleda gajenje jagode na otvorenom jer on to radi u zaštićenom prostoru. 

 

Zajedničko svim ovim proizvođačima jagode je što koriste proizvode za zaštitu ove voćne kulture kompanije Galenika-Fitofarmacija. Neki od njih su prošle godine imali problema sa truleži jagode, ali ove godine nakon adekvatne zaštite tih problema nisu više imali. Takođe, stručnjaci iz ove kompanije su svojim savetima o korišćenju đubriva i ostalih preparata, što je ovim proizvođačima voća od velike koristi i pomoći.

Ova godina za odgajivače jagode je bila vrlo specifična, objašnjava dipl. inž. Nenad Ninković iz kompanije Galenika-Fitofarmacija. Osim toga što su proizvođači odmah na početku sezone morali raditi dva tretmana za suzbijanje grinja. To su neki uspšeno rešili, ali je bilo i onih koji su kasno odreagovali. Jagoda je već stvorila lisnu masu i veliki broj listova pa je ovu štetočinu sada malo teže uništiti. Zato je veoma važno suzbiti ga pre pojave cveta.

Sagovornik: Nenad Aštenović, proizvođač jagode
Marko Jovanović, proizvođać jagode
Cvijo Ratić, proizvođač jagode
Dipl. inž. Nenad Ninković, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica