Nezadovoljni voćari: Loša proizvodna godina, a cene niske

Nezadovoljni voćari: Loša proizvodna godina, a cene niske

Berba voća u našoj zemlji uveliko traje, a kod proizvođača je jasno vidljivo nezadovoljstvo cenom. Malinari i dalje pregovaraju sa resorsnim ministarstvom, berba kajsije je počela dok još nije saopštena zvanična otkupna cena, a proizvođači višnje, koji berbu završavaju ove nedelje, kažu da u poslednjoj deceniji ne pamte lošiju godinu.

Kajsija. višnja, malina - © Pixabay

Cena maline

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, za RTS kaže da će cena maline biti poznata sledeće nedelje, a da je najveći pomak napravljen, na jugu Srbije gde je cena sa 50 dinara dostigla cenu od 110 dinara. 

Pomoćnik ministra poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović kaže da su ove godine pojačana kontrola tržišne inspekcije. Kontrolišu se i higijena, korektnost, ali i da li su dostupne sve informacije proizvođačima.

“Na terenu nailazimo i na određene nepravilnosti, gde smo prinuđeni da sankcionišemo, donosimo rešenja o otklanjanju nedostataka, kao i da podnesemo prijave za poljoprivredne prestupe. Imali smo par slučajeva gde smo zabranjivali rad određenim hladnjačama koje nisu ispunjavale osnovne uslove u smislu elementarne registracije objekta. Ono što je važno ovoga puta, poljoprivredna inspekcija kao i uvek ne stavlja se ni na jednu stranu, jednostavno trudimo se da proverimo da li se svi propisi zakonski poštuju na pravi način”, naveo je Vujović za RTS.

Kajsija - © Pixabay

Cena kajsije

Berba kajsije počela je pre 10-ak dana. Za AGROmediju, diplomirani inženjer poljoprivrede Marija Kolundžija kaže da je 2018. godina nije pogodovala proizvodnji kasije. Problem je nastao prošle godine koja je pogodovala proizvođačima ovog voća koji su ostvarili visoke prinose. Upravo zbog toga, ove godine kajsija je slabije cvetala, a kada se tome doda mraz, štete od grada i česte padavine za vreme berbe, jasno je zašto su prinosi niski, a kvalitet slab. Česte kiše u vreme berbe pogoduju razvoju monilije, što je za proizvođače samo još jedan problem. Zasad naše sagovornice nalazi se u Maloj Krsni kod Smedereva, a trenutna cena za sitnije plodove je 50, a za krupnije 100 dinara po kilogramu.

Stevan Milosavljević iz Miokovaca, za eKapiju, kaže da neko kajsiju otkupljuje za 30, a neko za 50 dinara, dok zvanična cena još nije saopštena. Stevan dodaje da je na nekim voćnjacima prošle godine ubrano 500 vagona, ove godine biće jedva 500 kilograma.


Višnja - © Pixabay

Cena višnje

Berba višnje na području opštine Merošina, kod Niša, završava se ove nedelje. Predsednik opštine Merošina Bojan Nešić, ispričao je za Betu, a prenosi eKapija da su neki proizvođači odustali od berbe, zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa. Proizvođači iz ovog kraja tvrde da je ova godina najlošija u poslednjih 10 godina. Cena višnje iznosila je od 25 do 30 dinara za kilogram. 

Sa višnjicima na oko 2.000 hektara i godišnjim rodom koji dostiže 150.000 tona opština Merošina spada u najveće proizvođače višanja u našoj zemlji.


Višnjike ima 90% domaćinstava, a za svako drugo domaćinstvo višnje su osnovni izvor prihoda.

Otkupljivači su prošle godine kilogram oblačinske višnja plaćali 80 do 90 dinara po kilogramu, a ove godine je otkup krenuo sa 40 dinara po kilogramu. Proizvođači ovogodišnju štetu zbog niske otkupne cene i neredovnog otkupa procenjuju u milionima dinara.


Izvor: eKapija, RTS.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica