Prijatelj ih nagovorio da gaje jagode, a onda su proširili zasad za 6000 novih sadnica

Prijatelj ih nagovorio da gaje jagode, a onda su proširili zasad za 6000 novih sadnica

Da su se odlučili za gajenje jagoda na otvorenom polju, veliko je pitanje koliko bi, zbog hladnog aprila, ove sezone ubrali crvenih plodova. Međutim, braća Željko i Marko Branković iz Valjeva, još pre tri godine su dobro razmislili kada su zasadili prve živiće i odlučili se za plasteničku proizvodnju voća koje prvo u voćarskoj sezoni donosi zaradu.

Proizvodnja jagoda zahteva dosta odricanja i rada

U osmočlano domaćinstvo Brankovića poljoprivreda donosi dodatne prihode. Plodne zemlje imaju u Bukovici i Zlatariću, mini farmu svinja, a proizvodnjom jagoda su, kako kažu, počeli da se bave na nagovor prijatelja.

„Počeli smo sa tri plastenika gde smo zasadili 2.000 sadnica sorte kleri na parceli u Belom polju. Za dve sezone smo dobro prošli, zavoleli smo jagodu, prošle godine bilo je oko 1.800 kilograma, a bila je i dobra cena. Vodeći se time rešili smo da proširimo zasad i u avgustu prošle godine na oko 20 ari zasađeno je 6.000 novih sadnica iste sorte. Cela porodica se maksimalno posvetila proizvodnji, neophodno je dosta odricanja, veliki je to rad, ali smo gledali da sve bude kako treba”, kaže Željko Branković.

U odnosu na prošlu godinu, ove sezone zbog hladnih dana proteklih sedmica, branje će početi nekih 15 dana kasnije. Plodovi su, kaže naš sagovornik, počeli da rude, pa prvo kvalitetnije branje očekuju tek oko 10. maja. Jagodu gaje po principima organske proizvodnje, jer kako ističe ”pre svega vodimo računa o kvalitetu robe zato što i naša deca konzumiraju te jagode, pa kako mora biti kvalitetna za njih takva je i za prodaju”.

„Jagoda je dobro ponela, ucvetala je, ima dosta zametnutih plodova, ali će rod zavisiti od vremena i same ishrane. Trudimo se da bude dobro zaštićena, prihranjena na vreme, a uz stručnu pomoć agronoma. Naša proizvodnja je zasnovana na organskim principima, koristimo isključivo organska đubriva. Pošto je prva rodna godina ovog zasada trebalo bi da bude od 500 do 800 grama po živiću. Mi očekujemo da uberemo oko tri tone jagode, a da li će tako biti videćemo”, rekao nam je Branković.

Realna cena jagoda je 350 do 400 dinara za kilogram

U protekle dve sezone 90 odsto roda prodali su poznanicima i prijateljima. Ove godine je zbog očekivanog većeg prinosa plan da jagodu plasiraju i na beogradsko tržište, a nadaju se dosadašnjim kupcima.

Navode da im je na prvom mestu kvalitet, a kada imaju kvalitet imaće kažu i zadovoljne mušterije.

„U novi zasad smo do sada uložili oko 450.000 dinara, u cevi, najlon, foliju, sistem za navodnjavanje, kupovinu sadnica. Nadamo se da ćemo sa minimalnim prinosom koji očekujemo povratiti uloženi novac. Cena od 350 – 400 dinara za kilogram jagoda, za mnogo veliki rad, trud i uložena sredstva je realna cena. Mislim da je 500 dinara, za koliko se trenutno prodaje jagoda, za sadašnju kupovnu moć građana jaka cena. To nama proizvođačima svakako odgovara, ali ako u proseku bude 350 dinara bićemo zadovoljni”, zaključuje Branković.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica