Idealni uslovi za voćarstvo: Mini breskve na Avali rađaju i do 8 kg

Idealni uslovi za voćarstvo: Mini breskve na Avali rađaju i do 8 kg

Avala je niska planina, na svega 16 kilometara od Beograda, ovo područje idealne uslove ima za voćarsku proizvodnju. Međutim, na Avali jedva da ima ljudi, a kamoli voćnjaka. Obrad Todosić jedan je od retkih koji ovde gaji breskve.

Iako su mnogi dolazili da pitaju za cenu, Obrad svoje breskve koristi za ličnu upotrebu. Kako kaže nabavio ih je u selu Medveđa i u pitanju je veoma rana mini sorta, a jedno stablo rodi i 8 kg.

„Ovo su patuljaste mini breskve iz okoline Trstenika, tačnije iz sela Medveđa. Gajim ih već pet godina, baš dobro rađaju, od 5 do 8 kilograma, sočne su i slatke. S obzirom na to da su stabla veoma mala, moji unuci ih obožavaju“, rekao je za Agromediju Obrad.

Svoje sadnice Obrad ne tretira hemijskim sredstvima i od kad ih je posadio nije imao potrebe puno da se trudi oko njih.

„U toku proleća ih pokrijem najlonom i odrežem kada ima potrebe suve grančice. Ovde mi je najteži posao da pokosim travu. Ranije su ljudi uzgajali voćnjake na području Avale, a sada je to prigradsko naselje i mladi uglavnom odlaze u centar na posao, retko ko je zainteresovan za voćarstvo”, zaključio je setno Obrad.

A mi mu želimo da uživa zajedno sa unucima još mnogo godina u sočnim plodovima svojih sadnica i da posadi bar još neko stablo.

Sagovornik:

Obrad Todosić, Avala


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica