Malinjaci puni, počela berba vilameta

Malinjaci puni, počela berba vilameta

Dok se većina malinara u Srbiji još uvek priprema za početak ovogodišnje berbe, u selima kraj Ljiga zasadi se već nekoliko dana uveliko crvene. Neočekivano, ali Vlada Milosavljević iz Moravaca već je počeo berbu maline.

Malinjaci puni, berba vilameta u Ljigu već počela - © Agromedia

Ovaj tridesetčetvorogodišnji veterinarski tehničar po struci i njegova supruga koja je bez posla pre dve i po godine odlučili su da se okušaju u malinarstvu. Podigli su malinjak na površini od 60 ari, gde je 6.500 sadnica sorte vilamet.

Dogodilo se i prošle a i ove godine da smo prve zrele plodove ubrali istog dana, 25. maja. Prvog dana ovogodišnje berbe bilo je tri kilograma, da bi za ovih nekoliko dana već ubrali stotinak kilograma. Neobično je i nama ali i ljudima koji se godinama bave malinarstvom da ovako rano malina sazri jer je u većini zasada ona u fazi precvetavanja. Možda su ovde i klimatski uslovi uticali na brzinu vegetacije s obzirom na to da se mi nalazimo na 269 metara nadmorske visine“, priča Vlada Milosavljević.

Malinjaci puni, berba vilameta u Ljigu već počela - © Agromedia

Slično je, kaže Vlada, i u zasadima njegovih komšija gde je pod ovim jagodastim voćem još oko dva hektara.

Ove prve količine podelili smo malo prijateljima za degustaciju a nešto se proda u trgovinskim radnjama u Ljigu. Na pijaci ih još nema, a u prodavnici kilogram ovih malina je 298 dinara. Inače, kada krene puna berba, ugovorili smo otkup sa jednom hladnjačom iz Čačka, pa se nadamo da ćemo i cenom biti zadovoljni, da pokrijemo troškove ulaganja, pošto je ipak ovo prva godina kada očekujemo dobar prinos, kaže naš sagovornik.

U valjevskim i osečanskim selima, gde je i najviše površina pod malinom u kolubarskom kraju, berba neće početi još nekoliko dana.


Malinjaci puni, berba vilameta u Ljigu već počela - © Agromedia 

U odnosu na prošlu godinu prinos će biti sigurno manji za oko 30%. Tome je doprineo mraz i sneg koji je pao i polomio lastare. Nadamo se da će otkupna cena biti bar 200 dinara za kilogram, kolika je bila i prošle godine“, kaže Slađan Kulinčević iz valjevskog sela Gornje Leskovice, koji sorte vilamet, tjulamin i miker gaji na površini od 40 ari.

Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo kaže da su se nakon snega i mraza malinjaci ipak oporavili i da se može očekivati solidan rod, odnosno na nivou proseka iz prethodnih godina. Ovo će, kaže, biti prosečna malinarska godina u valjevskom kraju.


Malinjaci puni, berba vilameta u Ljigu već počela - © Agromedia

Oporavku su doprineli povoljni vremenski uslovi, a i sami proizvođači su posluslušali savete. U zasadima su dobro urađeni tretmani sa biostimulatorima koji su pospešili oporavak malinjaka, tako da se može reći da su oni sada u solidnom stanju ili čak iznad očekivanog, s obzirom na vremenske prilike koje su bile proteklih meseci“, navodi Stanojlović.


Procenjuje se da malina u Kolubarskom okrugu zauzima oko 2.000 hektara, od čega su dvorode sorte, koje su poslednjih nekoliko godina u ekspaniziji, zauzele već preko 400 hektara.

Autor: Dejan Davidović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica