Koje su šljive najbolje za rakiju?

Koje su šljive najbolje za rakiju?

Koje su to šljive savršene opcije za pravljenje rakije i da li prednjače autohtone ili hibridne vrste, pitali smo Iliju Malovića, sociologa i urednik bloga “Rakija, uglavnom”.

 

Na svetu postoji stotine vrsta šljiva. Ali jako je zanimljivo da su najbolje šljive za rakiju ove koje su kažu stare srpske autohtone sorte ili stare rakijske sorte.

Crvena Ranka je bilo skoro pred izumiranjem dok, da kažemo, rakijska scena i rakijska industrija nije nju ponovo vratila. Neku da kažemo aktuelnost, tako je ponovo oživela. I ona je sada dosta prisutna po srpskim voćnjacima. ona je recimo odlično rakijsko štivo za rakiju. Takođe šljiva trnovača koja je karakteristična za malo veće nadmorske visine, od 600m na više.

 

Isto jako zanimljiva stara šljiva požegača je jako dobra za rakiju, vrhunska. Nažalost nije toliko otporna na bolesti, pa ljudi izbegavaju da je sade.

 

Tu su i razne vrste crnošljiva, belošljiva, i tako dalje. Znači razne vrsta starih sitnih šljiva i dalje daju jako dobre rezultate. I to je jako dobro.


Ono što je isto karakteristika za srpsko šljivarstvo je da Institut za voćarstvo u Čačku ima svoje hibride, koji daju sasvim dobru rakiju. Znači čačanska lepotica, čačanska rodna, neke druge vrste šljiva koje dolaze iz tog Instituta takođe u kombinaciji sa autohtonim sortama mogu da daju jako dobre rezultate i jako dobar destilat koji koji može biti ocenjen sa najvećom ocenom ili koji može da kažemo ponovo parira sa vrhunskim svetskim pićima.

šljiva drvo


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica