IZ FLAŠE ILI ČAŠE? – Evo kako se pravilno pije RAKIJA!

IZ FLAŠE ILI ČAŠE? – Evo kako se pravilno pije RAKIJA!

Rakija je verovatno najtradicionalnije piće kod nas. Kako se i kada se pravilno pije rakija? Pitanje se postavlja da li postoji neko pravilo? Pa tako u narodu važi pravilo da kad zet popije rakiju na eks, tast će misliti da je ta osoba pijanica, a ako pije gutljaj po gutljaj onda će misliti da mrljavi, znači da nešto ne valja. Da bismo otkrili ovu tajnu i pomogli svim zetovima, pitali smo stručnjake da li postoji neko pravilo kako se pije čašica rakije!

Koje su to rakije postojale?

“Pa znate kako, kada je u pitanju srpska etnologija znamo svi da svako selo ima neki svoj običaj, tako da kada je u pitanju konzumiranje rakije, običaja ima mnogo”,  za AGROMedia portal kaže Ilija Malović.

rakija 2

Šta je rakija jedne destilacije?

“Činjenica, je da su ti sudovi, koji postoje i služe za brzo pijenje rakije, kao što je recimo čokanj napravljeni za pijenje meke rakije,  tzv. rakije jedne destilacije. To je bila rakija za siromašnog čoveka. Ona se pila brzo, nije puno mirisala i nije se degustirala. Mogla je tehniči i iz flaše da se pije.

Ta rakoja je često bila lošijeg kvaliteta, bila je tu da pomogne čoveku da pregura težak dan na polju ili sa ovcama, posle oranja, itd. Znači to je bila rakija običnog čoveka.

Šta je to rakija dvostruke destilacije odnosno “gazdina rakija”?

Bačve za rakiju

Sad kada malo povežete neke tragove i zagrebete vidite da je postojala nešto malo bolja, takozvana gazdina rakija, to jest rakija bogatih seljaka. To je bila rakija dvostruke destilacije, koju je gazda držao u podrumu koji je bio idealne temperature u kvalitetnom hrastovom buretu, koje bilo skupo da se nabavi. Čuvao bi je za udaju ćerke, kad ženi sina, za slavu ili za neki drugi svečani  događaj. E, ta rakija se pila iz degustacijskih čaša ili nekih drugih sudova, koji su podsećali na one kojie danas koristimo da bismo osetili i miris i ukus.

Šta kažu srpski spisi o tome kako se pije rakija?

Kako se navodi u spisima, rakija se u srpskim isntitucijama, recimo na Dvoru ili u okviru crkve pila i čaša u kojima se služi vino. To je zato da bi ljudi mogli da osete miris kvalitetne rakije, da vide da nije neka brlja, loša rakija i da nema neke loše primese.


U zavisnosti od toga kakva je rakija, koliko je skupa, kao što danas jesu, one moraju da imaju i odgovarajuću čašu. Takve rakije su odležale dugo i one sada dostižu cenu i najboljih svetskih pića. Zato i ne bi trebalo da se pije na brzinu, u velikom količinama, već jako malo i kvalitetno u njima se uživa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica