FESTIVAL RAKIJE: Crvena ranka zasluženo nosi titulu KRALJICE ŠLJIVA

FESTIVAL RAKIJE: Crvena ranka zasluženo nosi titulu KRALJICE ŠLJIVA

Dragana i Dejan Veljović iz zaseoka Rakija sela Gledić, na obroncima Gledićkih planina, pripadaju samom vrhu najpoznatijih srpskih proizvođača rakije. Ovom vrednom bračnom paru pripadaju najveće zasluge što istrajno i uspešno vraćaju ugled crvene ranke, tradicionalne srpske šljive, koja je neopravdano dugo bila u senci nekih modernijih sorti. Oni su i osnivači udruženja „crvena ranka“, koje se bavi zaštitom autohtonih sorti šljiva, uvođenjem standardizacije u proizvodnji rakije, edukacijom članstva i promocijom Gledićkih planina kao odlične turističke destinacije. Za veliki rad i entuzjazam stižu i zaslužena priznanja.

Prvi šumadijski festival rakije: Sve vrhunske rakije na jednom mestu - © Agromedia

Prvi Šumadisjki festival rakije okupio je u Kragujevcu preko trideset proizvođača ovog prepoznatljivog pića iz cele Srbije, među kojima i „Rakiju iz Rakije“, destileriju porodice Veljović, koja je sve bliža liderskoj poziciji u proizvodnji naših najboljih voćnih rakija.

Za udruženje „Šumadisjka rakija“, koje okuplja 19 destilerija ovog regiona, festival je ima poseban značaj jer je dobijena oznaka o geografskom poreklu šumadijske šljivovice. Cilj udruženja „Šumadisjka rakija“, kako kaže Dejan Veljović, a i drugi proizvođači, jeste i brendiranje regije kako bi se napravio „rakijski put“ poput onog vinskog, koji bi privukao kako domaće tako i strane turiste.

Prvi šumadijski festival rakije: Sve vrhunske rakije na jednom mestu - © MIlanko Danilović /  Agromedia

„Osim proizvodnje rakije vrhunskog kvaliteta mi radimo i na kulturi rakije kao pića. Prvo smo radili na slaganju hrane i rakije, a sada nam je cilj da obezbedimo autentične arome i ukuse našim rakijama“, rekao je Goran Mihailović, predsednik asocijacije „Šumadijska rakija“.

Rast izvoza jakih alkoholnih pića

U prvih devet meseci ove godine izvoz jakih alkoholnih pića beleži rast od čak 75 odsto. „Kada su u pitanju voćne rakije oko dve trećine naših voćnih rakija je plasirano u prvih devet meseci na tržište SAD i Australije. Mi očekujemo da ćemo, kad završimo ovu godinu sа ukupnim izvozom jakih alkoholnih pića, stići do iznosa od preko milion evra što je pre samo par godina bilo nezamislivo“, istakao je Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Inače, već je pet destilerija iz Šumadije krenulo sa pravljenjem pića regije, šumadijske šljivovice koja se na tržištu očekuje 2021. godine. Na ovaj način proizvođači rakije, poput vinara, prave prepoznatljivo ime koje će ih staviti u turističku ponudu ove regije.

„Rakija iz rakije“ opet šampion

Dragana i Dejan Veljović iz gledićkog zaseoka Rakija sa svojim voćnim rakijama privukli su veliku pažnju i stručnjaka i brojnih posetilaca na Prvom šumadijskom festivalu rakije. Njihova ljuta rakija R2 ponela je šampionski pehar u grupi Viljamovka. Najvišim ocenama ocenjene su i ostale rakije iz njihovog podruma, kao što su: mlada Ranka (ocena 17,93), dunja Barik (17,86), Kajsijovača (17,86), što je najbolja potvrda desetogodišnjeg rada na promociji sela, tradicije i vrhunske Rakije iz Rakije.


Prvi šumadijski festival rakije: Sve vrhunske rakije na jednom mestu - © MIlanko Danilović /  Agromedia

„U uspeh smo ugradili veliki rad, ljubav, entuzijazam, međusobno razumevanje, snažnu porodičnu podršku, znanje sticano godinama, zatim iskustvo i preporuke strčnjaka. To je ono što je moralo da donese rezultate i priznanja na koje smo ponosni i koji nas motivišu na još veći rad“, kažu Dragana i Dejan Veljović, laureati Prvog šumadijskog festivala rakije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica