Ključne tačke u proizvodnji jabuke i primena digitalne tehnologije

Ključne tačke u proizvodnji jabuke i primena digitalne tehnologije

Zasad voća u intenzivnoj proizvodnji zahteva redovnu negu i primenu agrotehničkih mera u koje spada tretiranje zemljišta đubrivima i navodnjavanje. Pored agrotehničkih primenjuju se i pomotehničke mere u koje se ubraja rezidba i proređivanje voćaka. Primena ovih mera je izuzetno važna za uspešnu proizvodnju, visoku rodnost i kvalitet. Gde su tu digitalne tehnologije?

Kako da izbegnete najčešće greške koje pravimo pri sadnji voća - © Pixabay

Neke mere u voćarskoj proizvodnji se sprovode sezonski. Primera radi, posle berbe se vrši đubrenje i plitko oranje voćnjaka u cilju oplemenjivanja zemljišta. Jednostavno, samo zemljište je jedna od osnova voćarske proizvodnje, a ono je konstantno podložno čitavom nizu promena koje negativno utiču na proizvodnju.

Samo neke od promena su recimo pojava korova, što utiče na vodni režim zemljišta i koncentraciju hranljivih materija, zatim, osiromašivanje zemljišta u pogledu količine hranljivih materija koje same voćke iscrpe, pa čak i promena u strukturi i rastresitosti zemljišta. Na sve ove, ali i druge pojave, uticaj imaju i klimatski uslovi, dakle padavine, osunčanost, temperatura, zatim pozicija voćnjaka, vrsta zemljišta, pa čak i pripremni radovi koji su obavljeni pre nego što je voćnjak uopšte zasađen.

Koliko je važna agrotehnika?

Bez primene agrotehničkih mera u pravo vreme, ne može se očekivati dobar rod i kvalitet. Međutim, voćari se suočavaju sa jednim ozbiljnim problemom. Iako postoje ključni periodi u vegetativnom ciklusu jabuke tokom kojih treba sprovoditi mere nege, to ne znači da se one sprovode samo tada.

Jabuka zahteva čak 16 mikro i makro nutrijenata, a tome treba posebno dodati vodu i svetlost u umerenim količinama. Intenzivna proizvodnja jednostavno zahteva konstantno prilagođavanje tj. optimizaciju uslova u proizvodnji.

Intenzivna proizvodnja zahteva optimizaciju uslova © AGROmedia

 


Suštinski problem za voćare je organizacijske prirode. Naime, broj faktora koji utiču na kvalitet i rodnost voća je ogroman, vrlo često nezavistan od čoveka, i izuzetno je teško redovno pratiti i predviđati sve. Moguće je primenom agrotehnike korigovati neke prirodne uslove, kao što je npr. količina padavina, a što se češće vrši korigovanje faktora koji utiču na rod i kvalitet, efekat će biti bolji.

Upravo ovde voćarima mogu pomoći digitalne tehnologije. Opšti napredak, kako u moći računara, tako i u softverskim rešenjima, omogućava vršenje brzih računica, samo je potrebno imati dobar program ili aplikaciju koji će koristiti unete informacije na najbolji mogući način.

Šta digitalne tehnologije mogu danas?

Tehnologija može olakšati računicu koja je neophodna za adekvatno đubrenje. Zna se koliko je hranljivih materija potrebno biljci, i na osnovu njene veličine i vegetativne mase, može se izračunati koliko je hraniva potrošila u sezoni. Hemijska analiza zemljišta može nam dati početne informacije o tome sa čime imamo posla. Ali, potrebno je izvršiti računice da bi primenje mere dale optimalne rezultate. Ako bismo te proračune radili ručno, samo bismo gubili vreme.


Pored redovnog sezonskog đubrenja, digitalna tehnologija može vršiti svakodnevne korekcije koje se mogu primenjivati putem fertirigacije.

Kad je vodni režim u pitanju, digitalna tehnologija nam, na osnovu vegetativne mase stabala može izračunati u kratkom roku koliko je vode potrebno biljci za optimalni razvoj. Dodatno, zahvaljujući internetu, dostupnošću podataka, satelitskom praćenju vremenskih prilika, navodnjavanje se u potpunosti može prilagoditi količini padavina, sunčanih sati, pa čak i vetru, a prilagođavanje se može vršiti na dnevnom nivou.


Čak se i pojava i zaštita od štetočina može unaprediti primenom digitalnih tehnologija. Na pojavi bolesti i štetočina znatno utiču klimatski uslovi. Uopšte nije pitanje da li će se pojaviti, već koja je verovatnoća da se određene bolesti i štetočine pojave, s obzirom na postojeće vremenske uslove.

Koji faktori utiču na cenu jabuke i kako dobiti najvišu cenu za svoj proizvod?

Važno je pratiti informacije o vremenu zbog preventive © Pixabay

 

Uz pomoć konstantno dostupnih podataka o vremenskim prilikama i promenama, moguće je, ne samo predviđanje pojave, već i preventivno delovanje, kao i efikasna zaštita koja neće biti ometena vremenskim nepogodama.

Prednosti primene digitalnih tehnologija su brojne, a navedene su samo neke. Iako može delovati kao bauk, digitalizacija više nije budućnost, ona je sadašnjost.

Ilustracije radi, pametni telefon kakav većina danas koristi, ima moćniji kompjuter u sebi nego što je imala letelica Apolo 11 koja je odvela ljude na mesec. Zašto to ne koristiti kad nam je dostupno i već se nalazi u našim džepovima?

Pogledajte kako izgleda primena moderne tehnologije u proizvodnji jabuke, na primeru aplikacije:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica