Kakva je sudbina našeg voća?

Kakva je sudbina našeg voća?

„Voćari su trenutno u velikoj krizi“, ovako u jednoj rečenici Boža Divnić, zemljoradnik iz Beomuževića, opisuje stanje u ovoj grani poljoprivrede, nakon što su ove sezone zbog niske otkupne cene loše prošli i sa malinom, kupinom, šljivom…Na red je pored ostalog sada došla i jabuka za koju jedva ko i da pita.

Kakva je sudbina našeg voća? - © Dejan Davidović / Agromedia

Divnići se inače generacijama bave stočarskom i voćarskom proizvodnjom, a pre osam godina rešili su da se okušaju i u proizvodnji jabuka. Na površini od 70 ari podigli su plantažu ovog voća, gde među 350 stabala dominira sorta kožara, a tu su i crveni i zlatni delišes, jonagold, ajdared. Međutim, iako je kada su rešili da gaje jabuku tržište obećavalo dobru cenu i plasman, poslednjih godina bilo je suprotno.

Plasman jabuke ove godine kao i prošle je veoma slab, cena je katastrofalno loša. Na ovoj parceli sigurno ima nekih 20 tona i nadali smo se da ćemo napraviti neke rezultate i što se tiče novca, ali ne vredi. I to je veliki problem. Cena je slaba, slaba potražnja“, kaže pomalo razočaran Boža Divnić.

On navodi da je to razlog zašto velike količine plodova leže na zemlji, bez obzira što je jabuka kvalitetna i dosta manje je prskana. Jabuka je ove godine u punoj rodnosti. Prosečan prinos po stablu kreće se od 50 do 80 kilograma, a na pojedinim je čak i 100 kilograma u zavisnosti od sorte. Primenjene su sve agrotehničke mere, a uz to dobro je podnela i sušu.

Kakva je sudbina našeg voća? - © Dejan Davidović / Agromedia

Jabuka je dobro rodila i time smo zadovoljni, ali nismo sa cenom. Prošle godine kilogram industrijske jabuke plaćan je 3 – 4 dinara. Ja ne znam šta čovek sa tim može da kupi u prodavnici? Ove godine mi smo do sada tri tone predali fabrici u Koceljevi po 9 dinara za kilogram, a za ostalo ćemo videti“, navodi naš sagovornik.

Kako sam kaže, na zemlji ima 4 do 5 tona plodova koji trule i, hteli ne hteli, moraće da pokupe jer po svoj prilici ove godine, kakvi su nagoveštaji, moraće je svu oterati za preradu, što je žalosno.

„Da imamo svoju hladnjaču mi bi je lagerovali. Nažalost nemamo i verovatno će otići za industrijsku preradu, a tu je loša cena za ovako kvalitetan plod. Ali šta je – tu je“, zaključuje Boža Divnić.

Divnić kaže da su mu ustupali linuju za preradu jabuke u sok i flaširanje, ali pošto nema dovoljno radne snage i zbog drugih obaveza na gazdinstvu, to nije mogao da prihvati.

Kakva je sudbina našeg voća? - © Dejan Davidović / Agromedia

Navodi da je pre dve godine imao kupca koji mu je svake sedmice uzimao po 100 kilograma jabuka za konzum po 50 dinara za kilogram i bio je kaže prezadovoljan. Prošle godine nudio mu je 20 dinara, ali kaže ni to nije bila neka zadovoljavajuća cena, a i zbog lagerovanja, transporta i čekanja za prodaju određene količine su čak završile i na đubrištu.

„Kada bi jabuka branica bila 25 do 30 dinara kilogram ja bi bio zadovoljan, ali pod uslovom da imam obezbeđenu ambalažu. To bi po meni i bila realna cena. Međutim, ove godine niko se nije pojavio da traži jabuku. Nema interesovanja“, navodi Divnić.

On kaže da ništa nije bilo bolje ni sa kupinom i drugim voćem.

„Niko seljaka niti čuje, niti shvata. Mi smo bili u stanju da je proizvedemo ali na žalost ne može da se proda, nema zarade. Voća treba, ali na ovakav način možda ga niko neće ni gajiti“, zaključuje Divnić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.