Kako se gaji organska trešnja – Preukusni ukras u dvorištu

Kako se gaji organska trešnja – Preukusni ukras u dvorištu

Organska trešnja: Ukusni ukras u dvorištu - © Pixabay

Za plodonosne trešnje postoji čitav niz sorti koje se mogu gajiti, kao i niz tehnologija da bi se dobio kvalitetan plod. Međutim, ukoliko imamo dekorativni vrt i želimo da imamo jednu ili dve trešnje u njemu, možemo da primenimo organsku zaštitu i da slobodno uživamo, ne samo u lepoti biljke, već i u njenim svežim i zdravim plodovima.

Voćarske biljke su sve češće gajene u ekskluzivnim vrtovima i u potpunosti opravdavaju svoje postojanje. Ukusni plodovi, koji će tokom maja i juna krasiti biljku, biće omiljeni stanovnici vrta.

Pored toga što trešnja ima ukusne plodove, ova biljka je veoma dekorativna. Krošnja prepuna belih i roze cvetova je magična slika u proleće, te cvetanje trešnje predstavlja pravi događaj u vrtu. Takođe, stablo sjajne bakarne boje i glatke kore, grane koje su povijene i listovi koji tokom jeseni imaju zlatnu boju stvaraju impresivnu sliku.

Gajenje voćaka zahteva i dodatnu negu, a cela zaštita se može obaviti i organskim sredstvima, kao što su Vegard i Cerealis ili King bo i Trejner. Organska sredstva trebaju se primenjivati tokom cele vegetacijske sezone (od aprila do oktobra). Prihrana se može obaviti sa Slavolom ili Unistartom u aprilu, maju i julu, a mogu se koristiti i stimulatori Organiko ekstrasol ili bakterije u maju, junu, julu i septembru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica