Kako proizvesti sejanac omiljene voćke

Kako proizvesti sejanac omiljene voćke

Ukoliko želite da sačuvate ili umnožite određenu voćnu vrstu, možete je proizvesti iz semena. Za proizvodnju sejanca veoma je važno znati, da postoji mogućnost da posejana biljka neće naslediti sve genetske osobine, ali je ova tehnika idealna za razmnožavanje starih sorata voća. Ovim načinom mogu se proizvesti razne voćne vrste, a naš stručni saradnik Vladimir Milutinović rešio je da razmnoži šljivu – crvenu ranku.

 

Proizvodnju sejanca treba započeti za vreme mirovanja vegetacije. Preduslov je da ste seme željene voćne vrste oprali, sačuvali na tamnom i hladnom mestu i da nije izgubilo sposobnost klijanja.

Za proizvodnju sejanca, pre svega potrebno je pripremiti zemlju da bude lepa, rahla, sveža, bogata i duboka, a zatim ćemo napraviti jedan rov. Reč je jakim i velikim biljkama, pa iz tog razloga očekujemo da porast jedne sadnice ove godine bude preko jednog metra. Rov koji ćemo pripremiti mora biti od 5 do 8 cm dubok i da ima dimenziju koja nam odgovara. U ovakvom rovu možemo posaditi i više semenki, nakon čega se dodaje mineralno đubrivo ili dodaci kao što je zeolit ili krečnjak“, objašnjava Vladimir.

Kako sačuvati staru sortu kruške?

Pre same sadnje treba izabrati odgovarajuće mesto, i svakoj biljci treba dati određeni prostor. Kod sejanca voća, očekujemo prut, tako da je razmak između biljaka od 5 do 10cm uglavnom dovoljan.

 

Sejanje semena - © Agromedia

 

Setvom za vreme mirovanja vegetacije omogućuju se semenu da u toku zime dobije dovoljno vlage, dobije klicu i izklija. Kada posejemo ovako nešto, što će klijati početkom proleća, treba napraviti obeleživač.  Ovo može biti veoma korisno kako bi znali gde smo posejali sme. Sa dva štapića, koja povežemo kanapom možemo da obeležimo mesto gde su biljke, tako dobijamo određenu poziciju za gajenje biljaka“, ispričao nam je Vladimir.

Kako pripremiti plemku za kalemljenje?

Pri sadnji semena treba voditi računa da semenku ne ostavite ni previše plitko niti previše duboko. Seme, za proizvodnju sejanca voća, seje se na 3-5 cm dubine. Nagrtanjem zemlje stvaramo vlažnu sredinu gde se formira dubok i zdrav korenov sistem.

Sagovornik:

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.