Kako pripremiti plemku za kalemljenje?

Kako pripremiti plemku za kalemljenje?

Kako bi uspešno kalemili biljke, prvo je neophodno na vreme dobro pripremiti plemke. Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović nam je pokazao kako se priprema plemka divlje kruške uz pomoć krompira.

Nakon što smo orezali drvo, neophodno je da pripremimo plemke i tako sačuvamo za kasnije kalemljenje. Nekada su se plemke čuvale u polutki krompira.

Dženarika – odlična podloga za kalemljenje šljive i kajsije

„Ovaj stari način još uvek nije zanemarljiv, može se upotrebiti za čuvanje plemki, najbolje u periodu od desetak dana, ali može i više. Krompir je sam po sebi pun vlažnosti, a ima i čvrstu masu, kao takav odličan je izvor vlage. Prvo plemku isečemo na željenu dužinu, a preporuka je da ne bude duža od dvadesetpet santimetara i zatim je jednostavno ubodemo u krompir“, objašnjava Vladimir Milutinović.

Priprema plemki za kalemljenje © Agromedia

U jedan krompir je moguće ubosti i nekoliko plemki, to je dovoljno veliki izvor vlage, ali potrebno je zaštiti ih i spolja kako se ne bi osušile.

Kalemljenje – zanat koji je proslavio sela sa leve strane Zapadne Morave

„Jedan kraći deo se svakako osuši za toliko ćemo skratiti plemku pre kalemljenja. Plemku u krompiru moramo i dodatno zaštiti i to možemo i uz pomoć starih novina. Hartiju obmotamo oko plemke i polijemo sa malo vode. Na taj način će plemka imati dovoljno vlage, ali ne previše da ne istruli“, objasnio je Milutinović.

Priprema plemki za kalemljenje © Agromedia

Nakon što smo pripremili plemku uz pomoć krompira, hartije i vode, ubacujemo je u kesu.

„Važno je da je dobro izolujemo i takvu da je čuvamo na tamnom i hladnom mestu, može da stoji i do mesec dana. Ukoliko pripremate više plemki, možete ih i evidentirati na nekom papiru kako biste u svakom trenutku znali koja se nalazi ispod zaštite“, rekao je Milutinović.

Plemke koje čuvamo za kalemljenje poželjno je da budu letoraste, sa dosta svežih pupoljaka. Ovako čuvane plemke  koriste se za kalemljenje, ali moguće je i opet ih oživeti kada puste žile i posaditi novo drvo.

Pročitajte i sledeće:

Savet: Kako pravilno orezati trešnju?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.