Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako izgleda proizvodnja borovnice na bankovima i u saksijama

Brojni proizvođači borovnica i oni koji to planiraju da postanu posetili u prošle nedelje skup koji je organizovala komanija ATP irigation. Na dva različita mesta voćari su mogli da se upoznaju sa 2 različite tehnologije proizvodnje borovnice: na bankovima i u saksijama.

Na prvoj lokaciji u Erdeviku, proizvođači su mogli da vide kako izgleda hidroponski uzgoj borovnice, odnosno uzgoj u saksijama. Ali i kako se kako se prave pravilno uzimaju uzorci vode i biljaka radi utvrđivanja ispravnosti i opšteg stanja.  Sa druge strane na poljani Mala Seljančica u Mačvanskom Pričinoviću posetioci su videli kako se odvija uzgoj borovnice na bankovima.

„Ova plantaža je godinu dana starija od plantaže u Erdeviku i ove godine je imala prvi rod. Tu se moglo videti i da je  plantaža veoma dobro od odnegovanai da spremna ulazi u period diferencijacije cvetnih pupoljaka za narednu sezonu. Ovde je takođe prikazan jedan potpuno automatizovan sistem navodnjavanja i fertilizacija po modelu kako se to radi u Holandiji“, rekao nam je direktor kompanije ATP irrigation Mile Radisavljević.

O kojoj god tehnologiji proizvodnje borovnice da se radi, ko god počne da se time bavi morao bi da zna da ova voćka nije kao i sve ostale i da za uspeh u proizvodnji treba ispratiti kompletan proces proizvodnje. Kompanija ATP Irrigation svojim saradnicima pruža podršku od početka do kraja, odnosno daje im siguran ključ u ruke.

 Proizvodnja borovnica na bankovima - © Agromedia

Andrea Pergar predstavnik je jedne velike firme Fol Krik za Evropu već duži niz godina sarađuje sa kompanijom ATP irigation. On je takođe posetio ovaj skup i proizvođačima dao savete o gajenju ove voćne vrste. On je ovo prilikom istakao da proizvodnja ranih sorti borovnica kao što je Duke može biti profitabilna na kraće staze, ali ne i kada je reč o proizvodnji za 10 godina. 

Proizvođačima je svaki savet zlata vredan. Nenad Polovina iz Erdevika zasadio je borovnice prošle godine, a već sledeće očekuje ga prva berba. S obzirom da iskustva u gajenju ove kulture nema dovoljno, često se konsultuje sa kompanijom ATP Irigation koja nastoji da uvek pruži najbolje rešenje. 

Komentari