Grčku i grad zamenio selom i voćarstvom

Grčku i grad zamenio selom i voćarstvom

Cena poljoprivrednog zemljišta je veoma niska. To je izazov za mnoge žitelje gradova da dođu u selo i započnu poljoprivrednu proizvodnju. Gospodin Goran Točilovac, po povratku iz Grčke, kupio je zemlju u selu Trstenica kod Obrenovca i rešio ozbiljno da se posveti voćarskom poslu. Goran gaji šljive, jabuke, kruške i kupine, a u planu mu je i proizvodnja džemova i sokova za inostrano tržište.

 

U ataru mesne zajednice Trstenica sve je više voća i voćara. Zasadi šljiva, lešnika, jabuka, krušaka mogu se sresti na gotovo svakom koraku, a novi voćnjaci i dalje niču. Gospodin Goran Točilovac dugo godina je živeo u Grčkoj. Danas sa porodicom živi i radi u Beogradu, ali se u selu Trstenica već ozbiljno bavi voćarstvom.
 

Šljive - © Foto: www.pixabay.com

Dugo godina smo u porodici razmišljali da kupimo zemlju i da počnemo da se bavimo voćarstvom. Posle dužeg traganja po Valjevskim planinama i Šumadiji, pronašli smo ovaj komad zemlje i tu rešili da organizujemo voćarsku proizvodnju“, ističe Goran.
 

U šljiviku imamo oko 70 stabala uglavnom čačanske lepotice, i nešto malo sterlejke. Rod je bio gotovo iznad proseka na svim stablima.

Goran je pre dve godine kupio jednu parcelu sa malim šljivikom i tu podigao i kuću. U šljiviku je prošle godine sve urađeno po propisu – orezivanje, zaštita, navodnjavanje, pa je i rod bio natprosečan. „U šljiviku imamo oko 70 stabala uglavnom čačanske lepotice, i nešto malo sterlejke. Rod je bio gotovo iznad proseka na svim stablima.

Sadnice  malina osvajaju i Posavinu


 

Voćnjak porodice Točilovac © Foto: Goran Točilovac

Tokom protekle godine proizvodnja je počela da se širi, posađeno je 380 novih sadnica različitog voća. Ali to nije sve, jer su već planovi za novu sadnju privedeni kraju. „Za sada imamo preko 380 novih sadnica šljiva, dunja, kruška, od kojih dominira viljamovka, i jabuka. U planu je još oko 70-80 stabala višnje, koju ćemo posaditi u toku ove godine. Na proleće planiramo da posadimo oko 50 čokota kupine i maline, kao i vinovu lozu. I opet nam ostaje nezasađeno deset ari placa”, kaže gospodin Točilovac.
 


Pored proizvodnje manjih količina voća, bavićemo se i proizvodnjom džemova koji će biti sa najviše 10% šećera.


Kada se čovek za nešto zainteresuje, brzo i uči. Tako je ovaj mladi domaćin dosta naučio o voćarstvu, sam orezuje i održava voćnjak i peče dobru rakiju. U planu za naredne godine je i pravljenje domaćih džemova za inostrano tržište. „Pored proizvodnje manjih količina voća, bavićemo se i proizvodnjom džemova koji će biti sa najviše 10% šećera. Prioritet će nam pre svega biti kvalitet, a ne toliko kvantitet.“

Hoće li Kinezi pojesti srpske šljive?

 

Cvet šljive - © Foto: www.pixabay.com

Ovo je porodični posao. Goran bar za sada uživa u voćarskim poslovima i nada se da će od ovog biti i koristi. „Pored materijalnih sredstava, jer sve radimo kao porodica od ličnih prihoda, potrebno je i vreme, mnogo ljubavi i strpljenja da bi se došlo do cilja”, zaključuje Goran Točilovac.

Sagovornik: Goran Točilovac, selo Trstenica
Foto: Mirjana Stepić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica