Evo kako treba da izgleda dobar zasad Čendler oraha

Evo kako treba da izgleda dobar zasad Čendler oraha

Pred početak nove sezone veliki broj voćara okupio se na parceli jednog od većih proizvođača oraha u Vrbasu. U organizaciji kompanije Misbell svi stari, ali i novi kupci imali su priliku da se i sami uvere u stepen razvoja biljaka jedne od najpopularnijih lateralnih sorti oraha – Čendler (Chandler). A, osim toga i da čuju šta je sve od agrotehničkih mera urađeno na ovoj parceli.

https://youtube.com/watch?v=g0cEXIyx2SE

„Ovo je voćnjak od gospodina Nebojše Kilibarde. U pitanju je nešto više od jednog hektara. Jako lep voćnjak, školski primer, čovek koji je ušao u ovaj posao sa velikim entuzijazmom, da sve uradi kako treba. Vredno je radio godinu dana i kao što se i vidi sadnice su skoro pa savršene“, kaže Jelena Gogić, iz kompanije Misbell.

Prema njenim rečima, na voćnjaku su se okupili sa prijateljima koji rade navodnjavanje i prihranu, a cilj njihove kompanije je da se ove godine još ozbiljnije pozabave celokupnom tehnologijom proizvodnje oraha, odnosno, da imaju partnere i za ova dva jako bitna dela posla jer, iz onoga što su iz prethodnih sezona naučili, jako je bitno imati sistem kap po kap od samog početka, kao i raditi prihranu individualno naspram individualne analize sa svake parcele. Cilj okupljanja je bio da proizvođači oraha i njihovi kupci shvate da je reč o ozbiljnom poslu, gde moraju da rade i da se trude i da će sve biti kao i u voćnjaku na kojem su se okupili.

Čendler: Sertifikovane sadnice oraha sa sigurnim otkupom roda - © Agromedia

„Imao sam taj hektar zemlje i nisam znao šta raditi: da li lešnik, da li jabuka… i na kraju sam došao do zaključka da je najbolje gajiti orah. Od 273 sadnice nema nijedne da se nije primila. Pošto ih nema u Srbiji i nema ih u Evropi, treba saditi samo orah. Kada se dete rodi, kupiti jutro zemlje i zasaditi orah – i to je njegova budućnost“, zaključuje Nebojša Kilibarda, proizvođač oraha.

Zdravko Bjelajac nam je objasnio da je pre tri godine sa prijateljem posadio orahe na 11,4 hektara, ukupno 3.240 stabala. Njihov zasad je sada u trećoj godini, biljke su se razgranale i prošli su, kako sam kaže „dečije bolesti“, a ušli su u posao na njegovu inicijativu jer je Zdravko želeo da se obezbedi za penziju i da ima šta da radi, da mu ne bude dosadno, a da ima i ekonomske koristi od toga.

Kompanija Misbell pored rasadnika u Turskoj uzgaja svoje sadnice lateralnih sorti oraha i u Srbiji za potrebe svih proizvođača.

„Imamo rasadnik u Srbiji. To smo pokrenuli prošle godine kako bismo dokazali da ovde možemo da proizvedemo sadnice. To je još uvek u početnom stadijumu i imamo oko 1.000 proizvedenih sadnica sa naše parcele, iz našeg rasadnika, ali prevashodno sadnice i dalje stižu iz Turske. Sadnice su naše, kao što već znate naša firma radi isključivo sa jednim proizvođačem i mi stojimo iza svake naše sadnice. Garantujemo kucima koji su kupili Čendler – da to jeste Čendler. Sadnice su, naravno, sertifikovane“, navodi Jelena.


Čendler: Sertifikovane sadnice oraha sa sigurnim otkupom roda - © Agromedia

Ona takođe ističe da sadnice prate svi papiri, kao i subvencije kojih sada u Srbiji ima dosta, tako da su njihovi kupci sigurni i zaštićeni sa te strane. Ipak, ono što brine svakog proizvođača oraha pre nego što se odluči da gaji ove sorte jeste otkup plodova, odnosno šta raditi sa njima kada dođu na rod.

„Ideja čitave priče i naše firme se ne svodi samo na prodaju sadnog materijala. Nismo tu da prodamo sadnice i pobegnemo, već smo tu da se zajedno sa našim kupcima borimo, da izađemo na kraj sa mnogim nedaćama jer, kao što svi znamo, ovo je pionirski posao u Srbiji i mi smo prva firma koja je ozbiljno krenula u ovu priču, tako da i dalje stojimo iza toga da će biti otkupa – to su informacije koje dobijamo iz Turske“, navodi Jelena.


Prema njenim rečima, prvi otkup bi trebalo da krene već sledeće godine kada će prvi zasadi stići na rod. A osim sigurnog otkupa, stručna služba kompanije Misbell svojim proizvođačima stoji uvek na raspolaganju.

Mi smo tu za naše kupce u sezoni non-stop. Uvek mogu da nam se javi, a mi smo tu da pružimo savet, da ih uputimo. Mi smo tu kao pomoć  ali od samog proizvođača najviše zavisi, odnosno od toga koliko će raditi, koliko će se truditi i da li će sve ovo shvatiti ozbiljno“, zaključuje Jelena.


Sagovornici:

Jelena Gogić, Misbell
Nebojša Kilibarda, proizvođač oraha
Zdravko Bjelajac, Sombor

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica