Evo kako ožiliti smokvu

Evo kako ožiliti smokvu

Zima, sneg i led na sve strane. Ali to svakako neće zaustavi vredne vrtlare. I u kući se može pomalo zabaviti poslovima oko biljaka, pogotovo ako želite da kolekciju u svom vrtu od proleća dopunite novitetom. Ovog puta pričamo o smokvi.

Plod smokve - © DHgate

Raznolikost tipova ploda mediteranske lepotice, smokve, očarava ne samo vrtlare kolekcionare, nego i ljubitelje voća, cveća i hobiste. Prenosimo vam recept za uspešno ožiljavanje bilo kog tipa smokve u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Prvi korak – nabavka reznica

Ako ste tokom godine bili kod prijatelja u poseti ili ste jednostavno primetili drvo smokve, u čijim ste ukusnim plodovima uživali, onda je prvi korak odrađen. Potrebno vam je svega nekoliko lepih mladih grana, iz kojih treba da isečete reznice dužine oko 20 do 25 cm. Ako nemate priliku da tokom zime (januar ili februar) uzmete granu, prijatelj vam je može poslati poštom, ili u krajnjem slučaju možete kupiti reznicu putem onlajn prodaje.

Otkrili smo lek protiv izmrzavanja smokve!

Smokve se jedu suve i sveže, a kako se gaje?

Drugi korak – skladištenje reznice

Reznice treba da budu zdrave, jedre, sveže, ne smeju da budu promrzle i ne smeju da stoje odsečene duže od tri dana. Tako skrojene reznice pripremiti za skladištenje, odnosno mirovanje i to je – drugi korak. Reznice ponaosob uviti u rolnicu od jednog lista novinskog papira, koji je prethodno pokvašen i isceđen. Tako uvijene reznice treba staviti u plastičnu vakuum kesu, sa zip zatvarčem. Kesu je najpogodnije staviti u frižider, u kutiju za povrće, ili smestiti u baš hladnu prostoriju u kojoj ipak stvari ne mrznu.
Reznica smokve - © Creation Wiki

Treći korak – sadnja reznice

Treći korak je presudan, jer se odnosi na održavanje procesa stvaranja kalusa. Kalus je tkivo koje se stvara na rezu kod reznice ili nekada duž same reznice. Iz njega će se vremenom stvoriti žilice i kasnije pravi koren. Na svakih 15 dana potrebno je menjati hartiju istim postupkom. Važno je da nema vazduha, da kesa dobro zatvara, da ne gubi vlagu. Ukoliko se javi plesan, znači da je hartija suviše vlažna a temperatura visoka. Kao preventiva, reznice se mogu poprskati fungicidom na bazi ciprodinila.

 


Reznice treba da budu zdrave, jedre, sveže, ne smeju da budu promrzle i ne smeju da stoje odsečene duže od tri dana.

 

Tri meseca kasnije se odvija treći korak, a to je sadnja reznice u supstrat. Reznica je sada dobila zadebljanje na donjem rezu, čak i mnogo kalusnih kvržica celom dužinom. Pupoljci su nabubrili i neki su već oformili male listove bledozelene ili žućkaste boje. Potrebna je saksija visine 20 cm, u koju se sipa vermikulit. To je inertan materijal, veoma sličan kvarcnom pesku jedinici ili agro-perlitu, koji mogu takođe poslužiti, ukoliko nema vermikulita. Humus se ne preporučuje, jer može doći do truljenja korena. U saksiju sipati sloj od 5 cm vermikulita, postaviti reznicu i dodati ostatak. Reznica treba da viri samo 3 do 5 cm iznad vermikulita. U istoj saksiji se može posaditi i više od jedne reznice.
Mlada smokva u saksiji - © Wikipedia


Četvrti korak – nega posađene reznice

Tako posađenu reznicu treba staviti na svetlo ali prohladno mesto. Najbolje je pored prozora, gde je temperatura oko 15 stepeni. Potrebno je preko saksije tj. reznice staviti plastičnu providnu kapu. To može biti stakleno zvono, časa ili činijica, a može se i jednostavno odrezati polovina plastične flaše ili balona. To je četvrti korak, a uključuje redovno zalivanje da bi supstrat bio uvek vlažan, kao i praćenje stanja biljke.

Evo šta sve možete da proizvedete kada gajite smokve!


 

Listovi smokve u vrtu - © Foto: Vladimir Milutinović

Peti korak – presađivanje smokve u vrt

Peti korak je priča o gajenju smokve u vrtu. Krajem aprila, biljka stvara jake žilice i već je solidno olistala, pa se može presaditi u saksiju sa humusom ili direktno u vrt, uz obilno zalivanje i redovno prihranjivanje organskim đubrivima. Tokom godine je treba privezati i zaštititi od loma ili jakog vetra. Treba uklanjati bočne grane da bi se dobilo pravo i ravno stablo. A prve jeseni obavezno je treba zaštiti od hladnoće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica