Držite se ovoga prilikom odabira sorte trešnje i nećete pogrešiti

Držite se ovoga prilikom odabira sorte trešnje i nećete pogrešiti

U moru sadnica, treba pronaći dobru sortu trešnje. Svaki rasadničar hvali svoju. Nije teško pronaći rodnu i kvalitetnu sortu ali samo ako znamo šta tražimo. Evo šta bi trebalo da nas zanima prilikom odabira trešnje koju ćemo da gajimo.

„Najvažnije je obratiti pažnu na to kada trešnje rađaju. Postoje izuzetno rane sorte koje stižu početkom maja, junske-srednje kasne i julske sorte trešanja“, objašnjava diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.

Zaštita voća od vremenskih neprilika uvek je izazov, ali ako se pametno sadi, kod trešanja nije veliki problem.

Cvetanje trešanja bilo koje sorte, razlikuje se u vremenskom periodu od 5 do 7 dana, mnoge i kada procvetaju i oforme plod, mrazom mogu biti uništene. Ali, zato je dobro imati dve, ili čak tri različite vrste i majsku i junsku i julsku, to je dobro i za oprašivače, ai spas od neprilika“, kaže Milutinović.

Trešnje © Agromedia

Ako se neko odluči za srednje-ranu sortu poput Burlatove, Lionske rane ili Hedelfingerove trešnje, bilo bi dobro da ima i Stelu.

„Ove sorte stižu krajem juna, ali preporuka je obavezno da se koristi i Stela. Stela je sorta koja stiže u drugoj polovini maja i može se koristiti kao dobar oprašivač, ona daje bolji prinos drugim trešnjama. Kada ih sadite važno je da budu relativno blizu, kako bi oprašivanje bilo što bolje“, zaključuje Vladimir.

Najsavremeniji zasad trešnje u Srbiji


Kada je reč o gajenju trešanja, glavna briga nije da li će ih mraz desetkovati ili ne, već koje sorte ste posadili. Naravno, svako bi trebalo i da ih bira po svom ukusu. Trešnje ne zahtevaju previše truda i specijalnih tehnika, a bilo da su roze, crvene, krupnije crne, bele, špicaste ili sa manjom semenkom ulepšaće Vaš vrt. A pored toga, s obzirom na to da su voće koje jedno od prvih stiže na naše trpeze i radost dece neće izostati.

Sagovornik:

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica