Vinogradari i vinari sa tradicijom – porodica Ćosić

Mnoge generacije porodice Ćosić iz Vitkova, nedaleko od Aleksandrovca, bave se proizvodnjom i preradom grožđa. Oni u svom vinogradu, na 5 hektara zemlje, imaju nekoliko različitih sorti grožđa od kojih prave vrhunska vina. Ipak, jednim od njih se posebno ponose. Pogledajte kojim i zašto!

Miloš Ćosić kaže: „Trenutno se nalazimo u vinogradu u kome je sorta merlot. Pored nje, imamo i našu autohtonu sortu tamjaniku, zatim kaberne sovinjon, rajnski rizling, italijanski rizling i jednu jedinstvenu sortu u Srbiji kojom mogu da se pohvalim, a to je muskat ruža.“

„Rezultati koje ona ovde u Župi daje će, nadam se, privući veliku pažnju i interesovanje. Bilo bi lepo da i druge kolege počnu da sade tu sortu kako bi se ona što više raširila na našem podneblju, pa i u Srbiji“, nada se gospodin Ćosić.
 

Grožđe - ©Agromedia 


Danas je ovde berba u toku i rekao bih da ima šta da se bere. Da li ste zadovoljni rodom?

Ne da sam zadovoljan, već sam prezadovoljan rodom, a uz to sam prezadovoljan i kvalitetom grožđa, velikim procentom šećera u njemu. To daje potencijal za neko vrhunsko vino koje će izaći iz naših podruma.“


To je druga strana priče, ali nisam želeo odmah da otkrijem da se vi bavite i preradom grožđa. Zato ćemo o tome nešto kasnije govoriti. Možete li nam sada otkriti kako ste postigli ovakve rezultate u vašim vinogradima?

Do toga se došlo velikim radom i velikim iskustvom. Spoj ova dva preduslova za uspeh mora da dovede do rezultata.“
 

Ćosići - ©Agromedia 


Malopre smo čuli da se u vašoj porodici mnogo generacija bavi proizvodnjom vina.

Tako je. Još od čukundede, pa pradede, oca, a sada i mene i moje dece, svi se bavimo ovim poslom. Inače, moji sinovi, blizanci, studiraju na Poljoprivrednom fakultetu i treća su godina. Jedan studira voćarstvo i vinogradarstvo, a drugi tehnologiju.“
 

Dakle, jedan će se baviti proizvodnjom, a drugi preradom grožđa. Njih dvojica sigurno su odlična kombinacija da nastave vaš posao! A pošto smo se uverili da je rod dobar i kvalitetan, hajde da sada razgovor nastavimo na drugom delu vašeg imanja, tamo gde se grožđe prerađuje.
 

Ćosići godišnje proizvedu oko 10.000 litara različitog vrhunskog vina.


Miloše, recite nam koliko preradite grožđa, koliko vina proizvedete i koje su to vrste vina?

Zavisno od berbe i godine ta brojka se menja, ali recimo da prosečno proizvedemo oko 10.000 litara vina na godišnjem nivou. Govorim o različitim sortama. Muskat ruže, recimo, imamo oko 1.300 čokota. Od toga ispadne od 700 do 1.300 buteljki vina. Reč je o jednoj jedinstvenoj sorti, specifične boje, mirisa i ukusa. Zaista je prepoznatljiva i ne može se pogrešiti sa njom.“
 

Grožđe - ©Agromedia 


Osim muskat ruže imate i malo kabernea i merlota?

Proizvedemo oko 3.000 litara kabernea i isto toliko merlota. Tamjanike proizvedemo malo više. To je autohtona sorta koja je prepoznatljiva po mirisu i ukusu i koja Župi daje jednu draž, bogatstvo i perspektivu.“

Dakle, da je sreće, više bi trebalo da se proizvodi tamjanike?
 

Tamjanika bi trebalo da bude brend Župe, brend Srbije i naš zaštitni znak.

Slažem se sa vama. Mislim da bi tamjanika trebalo da bude brend Župe, brend Srbije i naš zaštitni znak.


Da zaokružimo: proizvodite sopstveno grožđe, kasnije ga prerađujete, pakujete i flaširate. Vidim da su vam svi ti procesi veoma dobro poznati i da ste tehnologiju već savladali. Ipak, najteži posao mogao bi da bude prodaja. Kako to ide?
 

Grožđe - ©Agromedia 

Vino kupuju uglavnom ljudi koji su stekli poverenje u njegov kvalitet i naš posao. Videli ste i sami kakvi su naši vinogradi i ostatak imanja. Zato vrlo malo imamo vremena za marketing. Ja volim da ljudi dođu, da vide vinograde, moj podrum, da upoznaju moju porodicu. Kada budu to uradili, sigurno će imati još bolji utisak o našem kvalitetu i o našim vinima.


Dakle, vinarija Ćosić u selu Vitkovo, nedaleko od Aleksandrovca! Dođite, probajte i sigurni smo da ćete pronaći vino koje će zadovoljiti vaša očekivanja. Živeli!

Sagovornik:
Miloš Ćosić, vinogradar iz Vitkova

Komentari