Zašto se ruže sade u vinogradima? Razlog je i više nego koristan

Zašto se ruže sade u vinogradima? Razlog je i više nego koristan

Sigurno ste se pitali zbog čega se ruže sade na početku reda u vinogradima. Razlog nije estetika, odnosno stvaranje romantične atmosfere, tačnije to nije primarni razlog. Ruža je vrlo koristan stanovnik vinograda jer ukazuje na dobro poznatu bolest vinove loze – pepelnicu.

Ruža u vinograduFoto:Pixabay

Kakvu štetu pravi pepelnica u vinogradima?

Meta prouzrokovača pepelnice, gljive Uncinula necator, su svi zeleni delovi te kulture. Listovi vinove loze bivaju napadnuti u svim fazama svog razvoja, dolazi do kovrdžanja mladih listova koji se potom suše. Na zaraženim listovima javlja se karakteristična sivkasta prevlaka.

Ipak, najveći gubici uočavaju se na bobicama, koje mogu biti zaražene od zametanja pa sve do promene boje. Bobice veličine 2-3 milimetra mogu biti skroz pokrivene karakterističnom prevlakom. Nakon početka zaraze tipičan je njihov zaostanak u razvoju, a u vreme aktivnog rasta one pucaju sve do semenki.

Pepelnica stvara velike ekonomske štete u vinogradima koje se ogledaju u smanjenom broju bobica, gubitku njihove tržišne vrednosti, smanjenoj fotosintetskoj aktivnosti usled oštećenja listova, razvoju pogodne sredine za druga oboljenja kao što je siva trulež.

Kako ruže pomažu u borbi protiv pepelnice u vinogradima?

Ruža je osetljiva na ovo oboljenje i pravi je indikator te bolesti. Naime, kada se simptomi pojave na ruži vinogradarima je to znak da treba da sprovedu mere suzbijanja pepelnice na vinovoj lozi i spase je.

Na području Burgundije, francuski monasi su prvi uočili ovu prednost zajedničke sadnje kada su grmove ruža posadili u vinogradima. One su pokazivale simptome bolesti pre vinove loze.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica