Zašto se ruže sade u vinogradima? Razlog je i više nego koristan

Zašto se ruže sade u vinogradima? Razlog je i više nego koristan

Sigurno ste se pitali zbog čega se ruže sade na početku reda u vinogradima. Razlog nije estetika, odnosno stvaranje romantične atmosfere, tačnije to nije primarni razlog. Ruža je vrlo koristan stanovnik vinograda jer ukazuje na dobro poznatu bolest vinove loze – pepelnicu.

Kakvu štetu pravi pepelnica u vinogradima?

Meta prouzrokovača pepelnice, gljive Uncinula necator, su svi zeleni delovi te kulture. Listovi vinove loze bivaju napadnuti u svim fazama svog razvoja, dolazi do kovrdžanja mladih listova koji se potom suše. Na zaraženim listovima javlja se karakteristična sivkasta prevlaka.

[related_post id=“1″]

Ipak, najveći gubici uočavaju se na bobicama, koje mogu biti zaražene od zametanja pa sve do promene boje. Bobice veličine 2-3 milimetra mogu biti skroz pokrivene karakterističnom prevlakom. Nakon početka zaraze tipičan je njihov zaostanak u razvoju, a u vreme aktivnog rasta one pucaju sve do semenki.

Pepelnica stvara velike ekonomske štete u vinogradima koje se ogledaju u smanjenom broju bobica, gubitku njihove tržišne vrednosti, smanjenoj fotosintetskoj aktivnosti usled oštećenja listova, razvoju pogodne sredine za druga oboljenja kao što je siva trulež.

Kako ruže pomažu u borbi protiv pepelnice u vinogradima?

Ruža je osetljiva na ovo oboljenje i pravi je indikator te bolesti. Naime, kada se simptomi pojave na ruži vinogradarima je to znak da treba da sprovedu mere suzbijanja pepelnice na vinovoj lozi i spase je.

Na području Burgundije, francuski monasi su prvi uočili ovu prednost zajedničke sadnje kada su grmove ruža posadili u vinogradima. One su pokazivale simptome bolesti pre vinove loze.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti