Svi planovi za napredak u Trsteniku vezani za lozu, grožđe i vino

Svi planovi za napredak u Trsteniku vezani za lozu, grožđe i vino

I ove godine na području opštine Trstenik nastavljena je tradicija obeležavanja Svetog Trifuna, vinogradarske slave. Kako na području ove opštine ima dosta proizvođača vina i vinogradara, očekivano je da se veliki broj vinogradara i vinara prijavi za izlaganje na manifestaciji i za žiriranje vina. Ali pregršt nagrada dodeljenih po oceni žirija govori da su proizvođači potpuno ovladali tehnologijom proizvodnje kvalitetnih vina i da je sve više vinarija na području opštine Trstenik i u okolini realan rezultat dobre proizvodnje.

Obeležavanje Svetog Trifuna - © Danijela Jovanović/Agromedia

Za Trsteničane i turiste nema zime, nastavlja se tradicija da piju samo dobra vina!

Svake godine sve više učesnika – ove godine i izlagači iz komšiluka!

Manifestacija je ove godine održana u organizaciji Odeljenja za poljoprivredu opštine Trstenik, turističke organizacije, Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun“, i pod pokroviteljstvom opštine Trstenik. Raduje podatak da je svake godine sve više učesnika, i da oni nisu samo sa teritorije opštine Trstenik, već i iz susednih opština Aleksandrovac i Vrnjačka Banja.

Kada je pravo vreme za zimsku rezidbu vinograda?

Kako i dolikuje, u čast velikog praznika Svetog Trifuna sveštenici su obredno rezali slavski kolač. Ove godine dužnost kolačara Miloš Simić je predao Petru Milutinoviću.


U ime organizatora prisutne je pozdravio predsednik skupštine opštine Trstenik, Gerasim Atanasković, koji je naglasio da je proizvodnja grožđa izuzetno težak posao i da to najbolje znaju vinogradari koji se cele godine mole Svetom Trifunu za rodnu godinu.

Trstenička vina - © Danijela Jovanović/Agromedia


Zaokružena proizvodnja, od proizvodnje loznih kalemova do gotovih proizvoda i odlični klimatski uslovi!

Manifestaciju je zvanično otvorio Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik. Istakao je da je opština Trstenik prepoznala značaj vinogradarske proizvodnje na ovom području, i da je tačan podatak da neki krajevi trenutno imaju primat u proizvodnji vina, ali samo zato što na području ove opštine nisu iskorišćeni svi potencijali, kako su korišćeni vekovima unazad. Realno je da se poveća proizvodnja, jer ovde imamo zaokružen proces, od proizvodnje loznih kalemova do gotovih proizvoda, kao i odlične klimatske uslove.


Kako prepoznati virozu vinove loze

Najvažnije je odabrati dobru parcelu, dobro zemljište i položaj za vinograd!

Domaćinstvo Miroslava Vukadinovića iz Mijajlovca je i ove godine zbirci priznanja u svojoj porodičnoj kući dodalo tri nagrade. Dve zlatne za crveno vino i roze, i srebrnu za belo vino. Ne kriju radost zbog toga što je njihov mukotrpan rad, znanje i iskustvo nagrađeno.

Loza sa Hilandara - © Danijela Jovanović/Agromedia

Najvažnije je odabrati dobru parcelu, dobro zemljište i položaj za vinograd. Nakon toga treba izabrati najbolji sadni materijal, i vredno raditi“, naglašava nosilac ovog porodičnog gazdinstva, Miroslav Vukadinović.

Nagrada za najbolji štand je ove godine otišla „Vino kalemu“ iz Velike Drenove. Iz ovog preduzeća naglašavaju da su proširili asortiman svojih proizvoda, i da oni zaista pod jednom kapom imaju objedinjenu proizvodnju, a poznato je da je tradicija na njihovoj strani jer se još od 1892. godine bave proizvodnjom kalemova i vina.

Loza sa Hilandara izložena na manifestaciji

Iako je preduzeće MB Pantelić iz Selišta prvi put izlagalo na ovoj manifestaciji, nagrađeni su za doprinos razvoju vinogradarstva na području opštine Trstenik. Zasluženo, moramo da naglasimo, jer se ova porodična firma bavi isključivo proizvodnjom loznih kalemova i to sa višedecenijskom tradicijom. Mogu da se pohvale da njihovi partneri u ovom poslu nisu menjani i po više od pet decenija. Ove godine su na svom štandu imali pravi dragulj – lozu sa Hilandara. Takav eksponat uvek ima i neku zanimljivu priču.

Ovaj kraj nekada se hvalio malinom i šljivom, a danas je to grožđe

Njihova je sledeća: Dobrim preporukama su od grupe entuzijasta koji žele da učestvuju u oživljavanju pojedinih srpskih manastira, uz blagoslov dobili 49 komada više vekova stare loze da je okaleme, razmnože i pripreme za sadnju. Loza je bila izuzetno tanka i trebalo je iskoristiti svako raspoloživo okce. Jaka želja i izazov su dali rezultat i dobijeno je 70 sadnica okalemljene loze potekle sa svetinje. Najveći broj ove loze će biti zasađen na imanjima manastira, ali će deo za koji je takođe dobijen blagoslov, biti svetinja u okolnim vinogradima.

Vinova loza - © Danijela Jovanović/Agromedia

 

Vrhunsko vino po pristupačnoj ceni – obećavaju vinarije za vreme koje dolazi!

Prvi put se na ovakvom skupu Trsteničanima predstavila i „Vinarija Grabak“ iz susedne Vrnjačke Banje. Vlasnik vinarije, Miša Jovanović, kaže da je bilo potrebno mnogo ulaganja i rada da se baš u tom mestu podignu vinogradi, ali je izrazio nadu da će se održati odličan kvalitet vina, jer čitav proces proizvodnje je poveren stručnom licu.

Velika je želja da uskoro možemo da ponudimo vrhunsko vino po pristupačnoj ceni, kako bi potrošači mogli da uživaju“, naglašava Jovanović, i dodaje da je činjenica da je za vrhunsko vino potrebna vrhunska sirovina.

Ove godine zdravicu vinarima je kazivao Mirko Đurović iz Gračaca, a u kulturno-umetničkom programu su učestvovala kulturno-umetnička društva „Kopaonička frula“ iz Brusa i „Zapis“ iz Trstenika, kao i solista na harmonici Stojan Malićanin iz muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Trstenika.

Ovakav uspeh je očekivan jer je na ovim prostorima skoro 35% površine zemljišta vinogradarsko zemljište, a godišnje se na području opštine Trstenik proizvede 14.620 tona grožđa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica