Godina koju su vinogradari čekali: Manje bolesti i visok kvalitet bobica

Godina koju su vinogradari čekali: Manje bolesti i visok kvalitet bobica

Iako je godina bila sušna, što je uticalo na smanjenje roda kod mnogih voćarskih kultura, vinogradari su ipak zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom grožđa. U valjevskom kraju berba lagano odmiče, ostao je da se obere ”kaberne” i neke poznije sorte poput ”tamjanike”.

GrožđeFoto:Dejan Davidović

Smanjena potreba za zaštitom od plamenjače i pepelnice

Ova godina je bila povoljna za gajenje vinove loze, objašnjava Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo”, godina je bila suva, te je automatski smanjena potreba za zaštitom od plamenjače i pepelnice.

„Obzirom na broj sunčanih dana kvalitet bobica je jako dobar, bez truleži, sa jako velikim sadržajem šećera i harmoničnim odnosom šećera i kiselina. Na osnovu tih parametara možemo očekivati jednu dobru vinogradarsku godinu i da ćemo dobiti dobro vino koje će moći da se proda”, ocenjuje Stanojlović.

4 prskanja vinove loze manje nego lane

Po njegovim rečima suša je malo uticala na rod, a pre toga i hladan period sa temperaturama koje su se kretale oko 10 stepeni, kada oplodnja nije bila baš pohvalna, tako da se, kako kaže, očekuje prosečan rod uz jako dobar kvalitet.

U Kolubarskom okrugu pod proizvodnim vinogradima trenutno je oko 110 hektara od čega su na blizu 80 hektara vinske sorte. Očekuje se da će vinogradari ove jeseni ubrati između osam i devet tona po hektaru, što prema procenama donosi oko 30.000 litara vina.

„Na površini od 2,5 hektara imamo oko 10.000 čokota vinskog grožđa. Neke sorte su već obrane i prinos je dva kilograma po čokotu. Ova godina je dugo očekivana za nas vinogradare, bila je povoljna i što se tiče zaštite vinove loze, bilo je četiri prskanja manje nego prošle godine. Imali smo dosta sunčanih dana koji odgovaraju grožđu, a od dobrog i zdravog grožđa mora biti dobro vino, tako da će i vinari biti zadovoljni”, kaže Goran Damnjanović, vinogradar iz Miličinice kod Valjeva.

Popularizovati autohtona vina – prokupac i tamjaniku

Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo, napominje da je valjevski  kraj prepoznat po lepim aromatičnim vinima. Mišljenja je da je budućnost u autohtonim vinima, poput prokupca ili tamjanike, i kako kaže, moramo biti spremni da ih ponudimo gostima iz drugih krajeva i inostranstva.

VinogradFoto:Dejan Davidović

Vinogradari i proizvođači rakije prošle godine nisu mogli da ostvare zaradu

Međutim, dodaje da je i u vinogradarstvu i vinarstvu problem donela pandemija virusa korona. Prošla godina nije bila komplikovana po pitanju zaštite, nije bilo loše ni grožđe ni vino, ali je plasman bio katastrofalan, jer nije bilo svadbi i drugih proslava.


„Vinogradari kao i proizvođači rakije su najcrnje postradali što se tiče poljoprivede. Imali su problem jer nisu imali kome da prodaju, nije bilo potražnje i samim tim ljudi koji se time profesionalno bave nisu mogli da ostvare zaradu. Nadamo se da će ova godina biti pogodnija, mada već postoje ozbiljni problemi i prema najavama ukoliko se ne smanji broj zaraženih virusom korona ponovo bi moglo doći do zabrane okupljanja, što direktno utiče na plasman vina.  U našem kraju imamo par vinarija koje su opremljene i dobro rade, međutim ogroman problem je bila prošla godina, i zato imamo slučajeva da su neke vinarije izdale svoje vinograde, jer prosto nisu mogle da snose troškove proizvodnje ove godine bez nekog sigurnog plasmana”, ističe Stanojlović.

Inače trenutna otkupna cena grožđa je nešto viša od 60 dinara za kilogram.

 


 

 


 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica