Evo kako se mogu sprečiti ožegotine grozdova vinove loze

Evo kako se mogu sprečiti ožegotine grozdova vinove loze

Ožegotine na grožđu koje se javljaju usled visokih temperatura (koje prelaze optimalne temperature za razvoj vinove loze) i direktne izloženosti bobica infracrvenim zracima stvaraju problem vinogradarima tokom letnjih žega. Ova tamna ulegnuća,(tamnoljubičaste do crne nijanse) koja nastaju zbog toga što je pokožica bobica naglo izložena sunčevom zračenju i visokim temperaturama dovode do gubitka tržišne vrednosti vinove loze, a takve biljke su svakako podložnije i pojavi sive plesni.

VinogradFoto:Agromedia

Od čega zavisi pojava ožegotina vinove loze?

Koliko će vinova loza biti podložna ožegotinama zavisi od razvojne faze grozdova, ali i od sorti. Naime, posebno osetljivim sortama se smatraju rajnski rizling i smederevka, dok žilavka pokazuje znatnu otpornost. Ovo je rezultat toga što pojedine sorte imaju deblju pokožicu od ostalih, ali i formiraju veću lisnu masu koja ih štiti od direktnog uticaja sunca.

Osim toga, najčešće se ožegotine javljaju na onim grozdovima sa zapadne strane, jer su oni izloženi suncu nakon podneva, kada ono ima najveći uticaj i dovodi do smežuranja boba. One su naročito osetljive u fazi promene boje.

Mere:

1. Prilikom zakidanja zaperaka treba obratiti posebnu pažnju. Naime, njihovo preterano odstranjivanje na višim delovima čokota treba izbegavati. Mnogi vinogradari prave grešku i u bojazni da će se pojaviti pepelnica prekomerno otklanjaju zaperke i stvaraju ogoljenost i nezaštićenost.

2. Biljkama u vinogradu je potrebno obezbediti dovoljno vode kada se jave visoke temperature. Osigurajte pravilno navodnjavanje.

GrožđeFoto:Agromedia

3. Vlaga u zemljištu se obezbeđuje i redovnom obradom istog, međutim agrotehničke mere u vreme žege mogu dovesti do toga da oštre čestice zemlje oštete pokožicu i stvore veću podložnost ožegotinama.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica