Vinskom brendu Srbije – Tamjanici odgovaraju trenutni uslovi za sazrevanje

Vinskom brendu Srbije – Tamjanici odgovaraju trenutni uslovi za sazrevanje

Stigao je septembar, mesec kada su vinogradi u žiži interesovanja. Bliži se intenzivnija berba grožđa i proizvodnja vina, a svi vinoljupci uživaju u ovom periodu. Mi istražujemo više o sorti tamjanika, koja je čvrsto vezana za naše podneblje i mnogima je omiljena. Odgovore na naša pitanja dao je profesor dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Muskat Foto:Pixabay

Tamjanika predstavlja spoj više sorti sa muskatnom aromom

Kako kaže naš sagovornik, kod nas se pod pojmom tamjanika podrazumevaju sve sorte koje imaju muskatnu aromu i u narodu su se uvek sve takve sorte nazivale tamjanikama.

„Tamjanika jeste naš vinski brend, dosta poznato vino iz Srbije i ima jedan, možemo reći, značajan rast i po pitanju količina i kvaliteta. Ali u okviru pojma tamjanika, kod nas se gaji više sorti. Dakle nije u pitanju jedna sorta, to je grupa sorti tamjanika u okviru koje dominiraju sorte koje su davno stigle na naše podneblje kao što su Muscat Petit Grain, zatim žuti muskat, tamjanika bela, za ovu poslednju se pretpostavlja da je zaista sa našeg podneblja što još naravno treba naučno dokazati“, objašnjava dr Dragoslav Ivanišević.

Sorte pod pojmom Tamjanika spadaju u ranu ili srednju epohu zrenja

Ostale navedene sorte se dug vremenski period gaje u Srbiji i to su dominantne sorte koje učestvuju u vinu tamjanika.

On navodi da svaka od navedenih sorti ima svoje specifičnosti, u principu to jesu sorte koje spadaju u ranu ili srednju epohu zrenja, obično u našim agroekološkim uslovima to jeste prva dekada ili prva polovina oktobra kada one sazrevaju. Kako je u pitanju miks više sorti one se međusobno razlikuju. Nisu nešto previše zahtevne po pitanju agrotehnike, a osetljive su na standardne bolesti: plamenjaču, pepelnicu, sivu trulež, tvrdi Ivanišević.

„Po pitanju rodnosti ove sorte se razlikuju: Muscat de Frontignan je nešto umerenije rodnosti, dok je muskat žuti bolje rodnosti, Muscat de Frontignan ima nešto sitnije grozdove i bobice, odnosno Muscat Petit Grain, dok muskat žuti ima krupnije bobice, hrskaviji je. Što se tiče zahteva prema zemljištu nemaju neke specijalne zahteve, vinogradarska zemljišta im odgovaraju“, objašnjava sagovornik AGROmedia portala.

Relativno niske noćne temperature i sunčani dani odgovaraju sazrevanju tamjanika

Ivanišević ističe da je ovo dosta specifična godina. Ovakvim sortama, odgovaraju baš ovi vremenski uslovi koji su trenutno zastupljeni: da u periodu sazrevanja budu relativno niske noćne temperature, i lepi, sunčani dani sa nešto višim temperaturama.

„Tamjanike širom Srbije bi trebalo uskoro da počnu da se beru, negde možda i jeste počela berba, a za ovaj period koji je pred nama, to jest narednih desetak dana, čini mi se da je prognoza baš takva – biće sveže noći sa sunčanim danima što može pogodovati lepom sazrevanju tamjanike kako bi ona zadržala svežinu i nakupila dovoljno šećera, i dobila se lepa aroma po kojoj i jesu ove sorte poznate“, objašnjava naš sagovornik.


Vinski podrumFoto:Pixabay

Vino od ovih sorti ima intenzivan i veoma prijatan miris

On ističe da je brend same tamjanike najviše vezan za Župu, dakle za rejon Tri Morave, odnosno župsko vinogorje. Naravno raširena je širom Srbije, u dosta krajeva naše zemlje se gaje različite tamjanike.

„Ono što je osnovna karakteristika vina tamjanika jeste da su vrlo lepog mirisa koji je dosta intenzivan, vina su obično nešto lakšeg tela sa umerenim sadržajem alkohola, žuto – zelene boje. U zavisnosti od tipa, kako koji proizvođač proizvodi, mogu biti sa ostatkom neprevrelog šećera, biti polusuva ili poluslatka, ali najčešći slučaj je da su ta vina suva, bez ostatka šećera, sa nekim srednjim sadržajem alkohola“, rekao je za kraj Ivanišević.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica