Nemate puno slobodnog vremena i imate tamniji kutak u domu? Ova biljka je idealna za vas

Nemate puno slobodnog vremena i imate tamniji kutak u domu? Ova biljka je idealna za vas

Ukoliko imate puno obaveza i manjak slobodnog vremena na raspolaganju, a pritom želite da imate zelenog ljubimca u svom stanu ili pak radnom prostoru, zamija može biti rešenje. Još jedan ogroman plus kod ove biljke je da ne traži puno svetlosti, štaviše smeta joj direktna sunčeva svetlost, te možete iskoristiti neki ugao u sobi koji je u polutmini i nepogodan za druge biljke.

Lišće zamijeFoto: Canva

Ako smo vas zaintrigirali u nastavku teksta saznajte sve o gajenju ove tropske biljke.

Šta je zamija?

U pitanju je sukulentna biljka koja vodi poreklo sa istoka Afrike. Ova egzotična sobna biljka svakako je najpoznatija po svojim mesnatim, tamnozelenim listovima zanimljivog izgleda: naime, izgledaju kao da su voskirani i presijavaju se. Listovi na stabljici rastu u paru. Iako u prirodi može da dostigne visinu do 1 metra, u kućnim uslovima ne prelazi 60 centimetara.

Takođe, još jedna stvar koja razlikuje zamiju koja raste u svom prirodnom, tropskom staništu, i zamiju koja se uzgaja kao sobno bilje je cvetanje. Naime, zamija iz egzotičnih krajeva daje nežne zelene i bele cvetove koje nalikuju kalama, dok u kućnim uslovima obično ne cveta.

Doživela je eskanziju zahvaljujući uzgajivačima cveća iz Holandije krajem prošlog veka. Ono što je praktično kod ove biljke je da ona zahteva minimalnu negu i uslove koje ispunjava većina domova ili kancelarija.

Ono po čemu je pored neverovatnog izgleda poznata je i to što ima mesto u Feng shui filozofiji. Prema njoj, ova biljka svom vlasniku donosi novac, zadovoljstvo i blagostanje.

Ipak na jednu stvar trebate da obratite pažnju: držite je podalje od male dece i kućnih ljubimaca kako ne bi pojeli neki njen deo jer izaziva trovanje.

Zemljište i prihranjivanje

U pitanju je biljka koja zbog toga što je sukulent zahteva dobru drenažu, zemlja treba da bude porozna. Sadi se u manje saksije, jer biljci odgovara kada joj je koren malo zbijen. Presađuje se u veliku saksiju tek kada se trenutna saksija napuni rizomom. Saksija naravno mora da ima drenažne otvore na dnu i tacnicu.


Oko prihranjivanja ove biljke ne morate brinuti, zahteva razblaženo tečno đubrivo jednom mesečno koje dodajete prilikom zalivanja, i to samo u toku vegetacije. Koristite jednu četvrtinu doze koja stoji na pakovanju.

 Temperatura i svetlost

Optimalna sobna temperatura treba da iznosi od 20 do 25 stepeni (ako je temperatura veća od 25 stepeni intenzivnije se stvaraju lisni izdanci),  a zimi ne sme da prelazi ispod 15 stepeni.

Jedna od njenih glavnih karakteristika je ta da nije ljubitelj previše svetlosti, te joj odgovaraju prostorije u kojima nema puno svetlosti, naročito sunčeve, međutim povremeno je morate ostaviti na određenu količinu svetlosti kako bi se ubrzao njen rast. Leti je možete izneti napolje, međutim nikako na direktne sunčeve zrake. Obezbedite joj najbolje hladovinu ili polusenku. Kada je reč o kući ili kancelariji izaberite istočni ili severni prozor ali koji ima zavesu.


Zalivanje

Ova stavka će obradovati mnoge. Kako zamija ima podzemni rizom u kojem skladišti vodu da bi bila zaštićena tokom suša nije je potrebno puno zalivati, tačnije jednom mesečno. Osim u rizomu ona čuva vodu i u listovima, te 95 posto biljke čini voda.

Pazite da vodu sa tacnice ispod saksije redovno praznite jer njen podzemni rizom u protivnom truli. Zalivajte je ostajalom vodom na sobnoj temperaturi, a najbolji izbor je svakako kišnica.


Šta ako su listovi zamije požuteli?

Postoji dva razloga nastanka ovog problema. Prvi je preterano zalivanje, a drugi izloženost prevelikoj svetlosti. Za oba ima rešenje: ako ste je joj davali prekomerne količine vode, nemojte je zalivati narednih mesec dana kako bi „ozdravila“, a rešenje drugog problema je da pomerite saksiju na tamnije mesto.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica