Postoji ČAK 50 sorti ove biljke – Kako se gaji LEKOVITI TIMIJAN?

Postoji ČAK 50 sorti ove biljke – Kako se gaji LEKOVITI TIMIJAN?

Blagodeti iz prirode su svima dobro poznati i o njima se dosta priča. No, nije na odmet iznova govoriti o benefitima koje nam priroda daje i šta nam je sve može pružiti kada joj se okrenemo.

timijan na prtenoj traci

Biljkama je čovek rešavao brojne zdravstvene tegobe kada nije postojala medicina kakvu danas poznajemo. Mnogi lekovi koje koristimo i sada su bazirani na lekovitim svojstvima biljaka, zbog čega će biljke zauvek imati široku primenu u medicini. Ipak, neke tegobe na zdravstvenom planu možemo rešiti i bez upotrebe lekova iako su bazirani na biljkama, već možemo koristi i samu biljku u izvornom obliku, kako bismo maksimalno iskoristili njenu lekovitost.

Jedna od takvih biljaka sa neverovatnim karakteristikama i dejstvom je upravo timijan. Ovaj dar iz prirode, neopravdano zanemaren, zaslužuje mnogo više pažnje nego što mu se pridaje. Timijan je jedna od onih biljaka koju bi svako od nas trebalo da ima u kući, a zašto je to tako i koje su blagodeti njenog dejstva detaljnije ćemo predstaviti u daljem tekstu.

Sadnja timijana – vaša najbolja odluka

Karakteristike i vrste timijana

Timijan je višegodišnja grmasta biljka, sa vrlo razgranatim i jakim korenskim sastavom u vidu brojnih žilica koje joj omogućavaju da uspeva i na siromašnom tlu.

Njeni listovi su uski, duguljasti i sitni, sivkasto-zelene boje sa kratkim peteljkama, raspoređeni tako da rastu jedan nasuprot drugoga. Cvetovi timijana su intenzivnog i prijatnog mirisa na vrhu stabljike, koja raste u visinu 20-30cm.

Postoji oko 50 sorti timijana različitog ukusa i mirisa, alinajčešće vrste koje se mogu naći na našem podneblju su: limunski timijan, vuneni timijan, divlji ili poljski timijan i elfin timijan.

Sadnja i uzgoj timijana

Kada je reč o sadnji ove biljke, valja imati na umu da je njeno seme klijavo 2-3 godine. U povoljnim uslovima sadnje, ono može proklijati za dve-tri nedelje. Trebalo bi napomenuti i da je seme sklono osipanju, o čemu bi trebalo voditi računa prilikom sadnje. Timijan se može saditi iz semena ili sadnicama.

Što se uslova tiče, ova biljka ne podnosi vlagu i niske temperature, jer će na takvom tlu istruliti. Najbolje ju je saditi na čermozemu, na sunčanom mestu zaštićenom od vlage i obezbediti je hranljivim materijama. Kao termofilnoj i fotofilnoj biljci, njoj izrazito prija topla i suva klima, sunčano stanište i suvo tlo.


pčela sletela na cvet timijana

Pre same sadnje potrebno je pripremiti zemljište, odnosno, obraditi ga još tokom jeseni ili zime. Sadnja timijana bi trebalo da bude u martu, kako bi biljka imala dovoljno vremena za razvoj. Njeno cvetanje se dešava u periodu od marta do septembra. Nega sadnje odnosi se na redovno košenje i čišćenje od korova, budući da timijan nema bujnu stabljiku koja bi mogla zagušiti korov.

Berba timijana

Što se berbe tiče, ona se preporučuje u periodu pred cvetanje, tako što ćete odseći vrhove po dužini od 5-6cm. Takođe, preporučljivo je da ovaj proces obavite ujutru, jer je nakon šušenja rose timijan najbogatiji esencijalnim uljima. Tokom jedne sezone potrebno je obaviti minimum dve berbe.


Lekovita svojstva timijana

O zdravstvenim benefitima timijana se malo govori, što nije u skladu s tim koliko je ova biljka kvalitetna i i koliko nam može pomoći u raznim situacijama.

Timijan je lekovita biljka koja važi za prirodni antioksidant zbog sadržaja fenolskih jedinjenja poput zeaksantina, pigenina, luteina, luteolina i timosina. Obiluje različitim vitaminima i hranljivim materijama poput magnezijuma, cinka, kalijuma, folne kiseline, gvožđa, selenijuma i mangana, kao i vitaminima A,B,C i D.


Kao takva, ova biljka može biti lek za brojne tegobe koje imamo na zdravstvenom planu. Ova biljka ima protivupalna, antiseptička i antigljivična svojstva, zbog čega ima široku primenu u medicini, ali i lečenju pojedinih tegoba u kućnim uslovima.

timijan biljka

Timijan se izvrsno pokaza kao efikasan u lečenju anemije, groznice i probavnih smetnji. Ublažava simptome PMS-a, odnosno grčeve koji se javljaju u stomaku. Deluje povoljno i protiv bronhitisa, astme, kašlja, upale grla i tegoba vezanih za disajne puteve. Preporučuje se da i deca konzumiraju čaj od timijana jer uništava parazite i jača organizam. Takođe, povoljno deluje na želudac, ali i kod stanja napetosti, uzrujanosti, glavobolje i nesanice.

Razlika između majčine dušice i timijana

Ove dve biljke se greškom smatraju jednom istom biljkom, a njihovi nazivi se koriste kao sinonimi. Majčina dušica i timijan jesu biljke iz istog roda – Thymus, s tim što je puno ime timijana Thymus vulgaris, dok je puno ime majčine dušice Thymus serpyllum. Najveća razlika među njima je način rasta – timijan raste uspravno, dok majčina dušica puže.

Druga razlika odnosi se na sam izgled bijke. Listovi timijana su nešto uži i povijeni na dole, a cvetovi beli ili blago ružičasti, dok cvetovi majčine dušice imaju tamniju ružičastu nijansu. Što se tiče ukusa, majčina dušica ima nešto gorči ukus, dok im je miris vrlo sličan.

Iako postoje razlike, zbog čega je pogrešno smatrati ih istom biljkom, ove dve biljke ipak imaju veoma slično dejstvo, budući da potiču iz istog roda. Zbog svojih svojstava, i timijan i majčina dušica imaju blagotvoran uticaj na zdravlje i lekovito dejstvo, mogu se koristiti kao čaj ili eterična ulja i imaju široku primenu i u kulinarstvu, jer se zbog intenzivne arome smatraju i začinskim biljkama.

Komentari (2)

Sladjanaci

2022-09-12 01:24:17

Obožav uzgoj lekovitog i začinskog bilja za svoje potrebe.Hvala

Goran Dumitrov

2022-08-29 11:50:05

Gde se može nabaviti seme timijana, ko ga otkupljuje i gde se mogu pokupiti saznanja i iskustva gajenja.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica