Sobna biljka velike otpornosti koja čisti vazduh i širi miris vanile

Sanseverija, biljka koja potiče iz stepske Afike, odličan je izbor za sve one koji nemaju puno vremena da se posvete brizi biljaka, te je čest „zeleni ljubimac“ u kancelarijama, domovima onih koji puno putuju i često su odsutni, kao i svih koji su početnici u uzgoju cveća.

Sanseverija © Pixabay

Ova sobna biljka predstavlja odličan prečistač vazduha koji filtrira formalehid, benzen, ksilen, toluen, a upija i elektromagnetno zračenje uređaja poput računara i mobilnih telefona, te je idealan izbor za poslovne prostore, ali i za spavaće sobe jer je noćni proizvođač kiseonika.

Ova biljka čiji cvetovi šire opojni miris vanile, veoma je otporna i ne zahteva prevelike uslove, ali mi vam sugerišemo na šta trebate da obratite pažnju kako bi vaša sanseverija, ili kako je još zovu indijansko pero ili svekrvin jezik, bila dugovečna.

Zemljište i đubrenje

Zemlja za svekrvin jezik treba da bude rastresita i propusna, sa dodatkom rečnog peska, šljunka i malo treseta radi obezbeđivanja drenaže.

Presađivanje se vrši na svake dve do tri godine, na proleće i to samo u slučaju kada joj je saksija mala. Znak da treba da se presadi iz saksije je kada krene da se izdiže iz iste i koren postane ogoljen. U tom slučaju je presađivanje neophodno kako bi se sprečilo isušivanje korena.

Za ovu biljku treba izabrati pliće, a šire saksije a kada se presađuje, nova saksija treba da bude samo malo veća od prethodne da se biljci ne bi izazvao šok.

Đubrenje se vrši u toku leta, granluranim ili tečnim đubrivima. Može se koristiti đubivo za zelene biljke.

Temperatura i svetlost

Ovoj biljci mesnatih, sabljastih listova odgovaraju svetla mesta, ali ne i prevelika izloženost sunčevoj svetlosti. Ovu biljku ne bi trebalo premeštati po sobi, posebno ne na sunce kako ne bi došlo do paleža listova.

Temperatura koja joj pogoduje je od 15 do 22 stepena. Bitna karakteristika ove biljke je to da joj odgovara suv vazduh tako da se ona bez bojazni može stacionirati kod radijatora ili nekog drugog grejnog tela.
Ukoliko je temperatura niža od 10 stepeni, biljka prestaje sa rastom, te joj treba obezbediti temperaturu koja je viša od te.

Sanseverija © Pixabay

Zalivanje

Ova biljka je podležna truljenju usled prekomernog zalivanja te je idealna za one koji su zaboravni.

Voda kojom se zaliva sanseverija treba da bude odstajala i mlaka. Najbolje je da se koristi kišnica ili destilovana voda. Zimi se zaliva samo jednom mesečno, dok je u prolećnim i letnjim mesecima to potrebno činiti na 7 do 10 dana.

Nakon zalivanja vodu iz podmetača je potrebno odmah ostraniti. Prilikom zalivanja je neophodno voditi računa da zemlja ne uđe u središte biljke i da ne pada po lišću, pa je najbolje da vodu sipate pri ivici saksije.

Zemlja između dva zalivanja mora biti prosušena.

Njeni listovi razvijeni iz bazične rozete mogu dostići visinu do 100 centimetara i na njima mogu biti vidljivi znaci pegavosti lista. U tom slučaju je potrebno odseći deo ispod obolelog. Takođe, listove je potrebno povremeno obrisati krpom ili sunđerom kako bi se eliminisala prašina sa istih.

Komentari