Koje biljke mogu da zamene duvan

Koje biljke mogu da zamene duvan

Veoma je mali broj biljaka koje mogu sa sigurnošću mogu da se konzumiraju, a sa druge strane da budu prijatne kada se zapale u luli ili papiru za motanje cigareta.

Žalfija, nana i podbel - © Pixabay 

Divizma (Verbascum thapsus)

Lekovita svojstva: Divizma ima dugu tradiciju primene u narodnoj medicini i to za lečenje pluća i kašlja.

Dim je veoma blag gotovo bez mirisa. Reč je o jednogodišnjoj biljci, koja je veoma široka pri korenu dok stabljika sa cvetovima raste u visinu. Ovu biljku neki smatraju za korov, a veoma je laka za gajenje i nije je teško proizvesti iz semena. Preferira osunčane lokacije i zemljište koje propušta vodu i nije previše plodno. Prija joj zalivanje pri nicanju dok je kasnije veoma otrporna na sušu.

Podbel (Tussilago farfara)

Reč je o biljci sa laganim dimom neutralnog ukusa, ali može da izazove oštar kašalj ako se koristi u velikoj koncetraciji u mešavini za pušenje.

Reč je o puzavici koja se rizomski širi i može da razvije velike kolonije ako su optimalni uslovi za gajenje. Suvo seme podbela retko klija, ali ako je nađete u prirodi možete je razmnožiti ili naći na internetu i kupiti. Ovoj biljci najviše odgovaraju mesta koja su osunčana tokom celog dana ili gde je delimičan hlad.

Podbel - © Pixabay

Divlji pelin (Artemesia vulgaris)

Divlji pelin kada gori proizvodi lagan dim blago slatkog ukusa.

Reč je o višegodišnjoj biljci koja može da poraste preko jednog metra u visinu.

Iako se seme dostupno putem interneta, divlji pelin je lakše gajiti iz rasada ili rasađivanjem od razvijene biljke. Kada poraste nije mu potrebna gotovo nikakva nega. Međutim, treba biti oprezan jer je reč invazivnoj vrsti pogotovu na vlažnim zemljištima. Suve delove uklonite svake jeseni

Medveđe grožđe (Arctostaphylos uva-ursi)

Medveđe grožđe ima dugu tradiciju primene kod američkih Indijanaca. Reč je o biljci sa zemljanim ukusom (kao cvekla). Ova biljka teško se proizvodi iz semena tako da je najbolje nači već razvijenu biljku. Medveđe grožđe dobro podnosi sušu i zahteva malo nege kada biljka krene sa rastom.

Nana - © Agromedia

Menta (Mentha spp.)

Glavna uloga nane je da doda miris i ukus mešavini. Naravno pored mente postoje i druge vrste ove biljke sa kojima može da se eksperimentiše. Menta nije zahtevna za gajenje i spada među invazivne vrste.

Žalfija (Salvia spp.)

Reč je višegodišnjim biljkama, a kvalitet u mešavini zavisi od vrste. Većina vrsti žalfije odgovara osunčana mesta i manjak padavina.

Izvor:  Modern farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica