7 biljaka za pušenje koje možete uzgajati, a koje nisu marihuana

7 biljaka za pušenje koje možete uzgajati, a koje nisu marihuana

Dosta biljaka može biti savršeno bezbedno za konzumaciju pušenjem, pa čak i prijatno za nepce bilo da preferirate motanje ili lulu. One navedene u nastavku su legalne, neregulisane i potpuno bezbedne za upotrebu. Ove sorte da napomenemo takođe nisu halucinogeni i ne izazivaju zavisnost.

7 biljaka za pušenje koje možete uzgajati, a koje nisu marihuana

Iako vas neće dovesti do ma kakvog halucinogenog stanja, kada se pomešaju u skladu sa uputstvima u nastavku, ove biljke proizvode glatki, ukusni dim i daju nežni, opuštajući osećaj. Sve navedene sorte mogu se kupiti online ili u bilo kojoj dobro snabdevenoj prodavnici bilja. Takođe možete uzgajati svoje. Naravno, bilo bi pogrešno da vas ne podsetimo da o bilo kakvim spornim pitanjima razgovarate sa doktorom.

 

Dok se mnoge biljke mogu pušiti, one navedene u nastavku spadaju među najčešće korišćene i koje se lako uzgajaju kod kuće. Preskočite na bočnu traku da naučite kako da osušite svoje bilje u savršenu mešavinu za pušenje.

7 biljaka za pušenje

Diviz (Verbascum thapsus)

Verbascum thapsus divizma

Biljna svojstva: diviz ima dugu istoriju upotrebe kao tonik za pluća. To vam zapravo može pomoći da prestanete da kašljete kada ste bolesni.

Kvaliteti pušenja: Dim je izuzetno lagan i blag, skoro kao vazduh za pušenje, i praktično bez ukusa.

Vrsta biljke: Ova dvogodišnja biljka raste do dva metra široka u dnu, sa cvetnim stabljikama koje se uzdižu šest stopa ili više.


Kako uzgajati: koju neki smatraju baštenskim korovom, ovu biljku sa nejasnim listovima vrlo je lako uzgajati iz semena zasađenog direktno u bašti u proleće. Preferira sunčanu lokaciju i tlo koje je dobro drenirano i nije previše plodno. Ima koristi od malo navodnjavanja kao sadnice, ali je otporan na sušu kada se uspostavi.

 

Lobanjača (Scutellaria spp.)

Scutellaria spp. lobanjača


 

Biljna svojstva: Lobanja ima blagi umirujući efekat kada se puši.


Kvaliteti pušenja: Ova biljka je srednjeg dima, sa prilično neutralnim ukusom.

Vrsta biljke: Raširena trajnica koja naraste oko metar visine, lobanja čini atraktivan pokrivač zemlje u bašti.

Kako uzgajati: U proleće posejte seme u zatvorenom prostoru, sadite sadnice na sunčanom ili delimično zasenjenom mestu sa bogatom zemljom kada se vreme zagreje. Lobanjača zahteva nedeljno navodnjavanje tokom sušnih perioda. Svake jeseni isecite osušeno lišće.

 

Podbel (Tussilago farfara)

Tussilago farfara podbel

 

Biljna svojstva: podbel je sredstvo za iskašljavanje, pomaže u oslobađanju sluzi iz pluća.

Kvaliteti pušenja: Ova biljka je lagani dim neutralnog ukusa, ali može izazvati jak kašalj ako se koristi u visokoj koncentraciji u mešavinama za pušenje.

Vrsta biljke: Ova biljka je pravi pokrivač tla visok 6 do 12 inča i širi se podzemnim rizomima da bi formirao velike kolonije u optimalnim uslovima rasta.

Kako uzgajati: Osušeno seme podbele retko klija, ali „sveže“ seme, kao i biljke u saksiji, dostupne su onlajn. Bogato, vlažno tlo i mesto na punom suncu ili delimičnoj senci su preferirani uslovi za uzgoj ove biljke.

Pelin (Artemesia vulgaris)

Artemesia vulgaris pelin

Biljna svojstva: Mnoge drevne kulture su pušile pelin da bi promovisale živopisne snove. Takođe proizvodi veoma blag psihotropni efekat dok ste budni.

Kvaliteti pušenja: Ova biljka je lagani dim sa prijatnim, blago slatkastim ukusom.

Vrsta biljke: Pelin je rasprostranjena višegodišnja biljka koja raste do 2 metra.

Kako gajiti: Dok je seme dostupno na mreži, pelin je lakše uzgojiti iz biljke u saksiji ili presađivanjem grumena sa utvrđenog mesta. Pelin uspeva sa malo pažnje kada se jednom uspostavi, ali pazite: može postati invazivan, posebno na vlažnim mestima. Svake jeseni isecite osušene stabljike.

Uva-ursi (Arctostaphilos uva-ursi)

Arctostaphilos uva-ursi

 

Biljna svojstva: Poznata i pod algonkinskim imenom kinikkinik, ovu autohtonu biljku dugo su pušila indijanska plemena u ceremonijalne svrhe.

Kvaliteti pušenja: Uva-ursi biljka je srednjeg dima sa jakim zemljanim ukusom.

Vrsta biljke: Ovaj atraktivni drvenasti pokrivač, koji raste oko 6 inča, popularna je biljka za uređenje pejzaža.

Kako gajiti: Uva-ursi je veoma teško razmnožavati semenom, pa je najbolje da nabavite uzorke u saksiji iz rasadnika biljaka u vašem kraju ili od dobavljača onlajn. Raste na suncu ili u laganoj senci; odlična drenaža je neophodna. Uva-ursi je otporan na sušu i zahteva malo nege kada se razvije.

Nana (Mentha spp.)

Mentha spp. nana

Biljna svojstva: Nane se prvenstveno koriste za davanje ukusa mešavinama za pušenje. Postoje mnoge sorte sa kojima vredi eksperimentisati, uključujući mentu (Mentha spicata), pepermint (Mentha piperita) i čokoladnu mentu (Mentha k piperita ‘čokolada’). Bliski srodnici mente, uključujući matičnjak (aroma limuna) i herba buena (slatki ukus mentola), takođe se često uključuju u mešavine za pušenje.

Kvaliteti pušenja: Zavise od vrste.

Vrsta biljke: Ove zeljaste trajnice se šire i formiraju velike kolonije u optimalnim uslovima rasta.

Kako gajiti: Nane je lakše zasaditi iz biljaka u saksiji ili presađivanjem grudve sa utvrđenog mesta nego sejanjem semena. Delimično sunce i bogato, vlažno zemljište su poželjni uslovi za uzgoj. Nane mogu postati invazivne u bašti, posebno u vlažnim područjima, pa ćete možda želeti da ih ograničite na saksiju. Svake jeseni isecite osušene stabljike na zemlju.

Žalfija (Salvia spp.)

Salvia spp. žalfija

 

Biljna svojstva: Žalfije se prvenstveno koriste za davanje ukusa mešavinama za pušenje. Postoje mnoge sorte sa kojima vredi eksperimentisati, uključujući belu žalfiju (Salvia apiana), crnu žalfiju (Salvia mellifera) i žalfiju od ananasa (Salvia elegans) (na slici iznad). Pazite ipak: Jedna vrsta žalfije, Salvia divinorum, ima jaka psihotropna svojstva i nezakonita je u mnogim državama (mnogi baštovani slučajno krše zakon).

Kvaliteti pušenja: Zavise od vrste.

Vrsta biljke: Većina žalfija su grmljaste trajnice, u rasponu od manje od 1 stope do više od 6 stopa.

Kako uzgajati: Uslovi uzgoja se razlikuju u zavisnosti od vrste, ali većina mudraca preferira puno sunca i suve uslove. Smanjite ih za oko 50 posto svake jeseni.

Kako da napravite sopstvenu biljnu mešavinu za pušenje

Mešavine za pušenje su uglavnom stvar ličnog ukusa i preferencija – eksperimentišite sa različitim kombinacijama biljaka da vidite šta vam najviše odgovara – ali evo osnova za početak.

Berite sveže, mlade listove, idealno ujutru nakon što je rosa isparila.

Polako sušite lišće u zatvorenom prostoru – pokušajte da ih okačite u snopovima sa plafona ili ih raširite na paravan (pogledajte naš članak o tehnikama sušenja ovde). Nemojte ih brzo sušiti u rerni, jer želite da listovi zadrže malo vlage za glatkiji dim.

Kada se osuši, rukom izgnječite listove u ujednačenu konzistenciju.

Kombinujte prema uputstvima u nastavku:

Opšte smernice:

  • Divizma je idealna „baza“ za mešavine za pušenje jer je tako lagan, glatki dim. Trebalo bi da čini oko 50 procenata smeše.
  • Zatim dodajte nekoliko drugih biljaka za „telo“ mešavine. Mugvort i lobanja stvaraju jači dim, dok mu uva-ursi daje više kvaliteta poput duvana. Dodajte malo podbele ako su vam pluća iritirana zbog česte upotrebe duvana. Kombinovano, ove biljke bi trebalo da čine oko 40 procenata mešavine.
  • Koristite začinsko bilje, poput nane i žalfije, za poslednjih 10 procenata mešavine.
  • Ako je mešavina previše oštra kada je pušite, pokušajte da prskate sušeno bilje bocom sa raspršivačem da ponovo unesete vlagu.
  • Čuvajte mešavine za pušenje u staklenim teglama ili plastičnim kesama koje se mogu ponovo zatvoriti.

Izvor: modernfarmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica