Prirodni pesticid od listova duvana protiv grinja i lisnih vaši

Prirodni pesticid od listova duvana protiv grinja i lisnih vaši

Lisne vaši su štetočine koje predstavljaju opasnost za brojne voćne vrste, povrće, ratarske useve, lekovito i ukrasno bilje. Kada se jednom nađu na biljkama mogu im naneti ogromne štete. Međutim i za to postoji rešenje i to prirodno. Naime, duvan pored toga što se koristi za pušenje ili žvakanje, od listova ove biljke mogu se napraviti veoma delotvorni pesticidi koji uklanjaju ne samo lisne vaši već i neke druge insekte.

 

Ove štetočine osim što se hrane na različitim biljnim vrstama, biljne vaši se brzo razmnožavaju, imaju veliki broj generacija i brzo formiraju kolonije na biljkama. Obično se hrane na vršnim listovima gde je najintenzivniji protok biljnih sokova. Usled ishrane biljnih vaši dolazi do deformisanja, zastoja u porastu, sušenja i propadanja biljnih organa ili cele biljke. Indirektne štete nastaju kao posledica lučenja medne rose, koja je podloga za razvoj gljiva čađavica i prenošenja virusnih bolesti.

Duvan sadrži prirodne materije koje deluju na lisne vaši, muve i dugo godina se koristio u povrtarstvu. Ali, kao i kod svih ovih materija kratko deluje pa se mora često koristiti.

Duvan spada u porodicu Nicotiana se odnosi na više od 70 vrsti biljaka, kao i na proizvode koje se prave od osušenih listova duvana, kao što su cigarete, duvan za lulu, duvan za žvakanje i aromatični duvan za nargile. Duvan se koristi i u bioinžinjeringu biljaka i kao ukras, a hemijske komponente iz duvana se koriste za izradu nekih pesticida i lekova.

Macerat od duvana se pravi tako što se 400 g sitno iseckanog suvog lista duvana ili duvanske prašine prelije se sa 10 l vode, odstoji 2 dana, procedi i razredi u odnosu 1:2 uz dodatak 40 g kalijumovog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i lisnih vaši. Koristi se za suzbijanje štetnih insekata na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, š.repi , duvanu i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica